Skopeček z ODS ostře o Pirátech: Z kauzy Dozimetr jsou nervózní, Hřib odvádí pozornost

Jan Skopeček

360° (623)

Pražský primátor Zdeněk Hřib uvedl, že Piráti v kauze Dozimetr nejedou, naopak tvrdí, že linky vedou kromě hnutí STAN i k ODS a ANO. Poslanec Jan Skopeček (ODS) v pořadu 360° podotkl, že se zdá, jako by Hřib tímto prohlášením odváděl pozornost. „Vidím v tom nervozitu Pirátů,“ prohlásil. Ke kauze se vyjádřila také Alena Schillerová (ANO).

Hřib v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že „Piráti v kauze Dozimetr nejedou“. Naopak naznačil, že linky vedou kromě hnutí STAN i k ODS a ANO. „Pokud vím, tak ANO ani ODS nejsou součástí koalice na pražském magistrátu. Se STAN to jsou Piráti, kteří mají svého primátora, který nese odpovědnost jednak za to, jak vypadá město, tak i za to, s kým vládne,“ připomněl na CNN Prima NEWS Skopeček.

O slovech Hřiba má proto jasno. „V tomto smyslu se to zdá jako snaha o odvedení pozornosti. Seděl v koaliční radě, kde se ani nechoval v souladu se zákonem. Vidím v tom nervozitu Pirátů, že by se jich kauza mohla dotknout. Neviním je, neznám detaily kauzy, ale ODS je minimálně osm let na pražském magistrátu v opozici. Nevím, z čeho Hřib fabuluje,“ pokračoval.

Že se od primátora jedná jen o fabulace, tvrdí i Schillerová. „Nevím, o čem Hřib mluvil. Nebyla uvedena jména ani linky. Je to spekulace, ke které se mohu těžko vyjádřit. Hřib by měl zvážit svou míru odpovědnosti a povědomosti, kterou měl mít, když tam vládne čtyři roky. Odvádí od sebe pozornost,“ souhlasila.

Dvojí metr Schillerové

V Poslanecké sněmovně se chystá mimořádná schůze, která by měla kauzu Dozimetr řešit. Schillerová tvrdí, že opozice o pád vlády nestojí. „Nechceme rozpad vlády a ohrožení předsednictví, to by byla ostuda evropského charakteru. Premiér by však měl zvážit, zda by Rakušan neměl být na jiném resortu, nabízí se například školství,“ uvedla.

Opozice prý nepožaduje, aby Rakušan odešel z vlády, ale vzhledem k tomu, že se „kauza dotýká špiček hnutí STAN“, tak by neměl vést resort vnitra.

S jejím názorem ale nesouhlasil Skopeček. „Je kouzelné, jak paní poslankyně požaduje odchod ministra vnitra, který není obžalován ani spojen s kauzou. Ona sama jako ministryně byla schopna sloužit pod vedením premiéra, který byl obviněn. To je neuvěřitelný dvojí metr,“ uzavřel.

Tagy: