Škromach: Ministři przní stát a odbory se tu posílají do háje. Pospíšil mu vytkl postoj k NATO

Zdeněk Škromach a Jiří Pospíšil

Co na to vaše peněženka 2.9.2024

Nefunkčním kolektivním vyjednáváním nebo nezajištěním příjmů čeští ministři jen przní stát. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (SOCDEM). „Naposledy to bylo ohledně stavebních povolení,“ narážel politik na nepovedenou digitalizaci ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Škromachovi zároveň vadí, že kabinet „posílá odbory do háje“.

Zástupci vlády nevytvářejí podmínky pro to, aby měl stát zajištěné příjmy. „Za poslední dva roky došlo k reálnému propadu výdělků i důchodů. Když přece porostou mzdy zaměstnanců, tak porostou i příjmy do státního rozpočtu. To ale Fialova vláda nedělá, zdroje zajistit prostě neumí,“ popisoval Škromach.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala ocenil otevření gymnázia zaměřeného na chemii. Výjimečné je i systémem zabezpečení

Svým přístupem podle něj ministři akorát przní stát. Jako příklad uvedl Škromach nedávnou digitalizaci stavebního řízení, která se nepovedla šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi. „A stejně tak snaha zrušit zaručenou mzdu v podnikatelské sféře, co vláda v zákoníku práce prosadila. Nefunguje tady ani kolektivní vyjednávání,“ vyjmenovával dál exministr.

Škromachovi vadí i systém komunikace se sociálními partnery. „To považuji za zásadní, protože oni tvoří hodnoty a příjmy. Je to podnikatelská sféra a odbory,“ vysvětloval. Jenže vláda prý s odbory vypochodovala. „Říct, že: ‚Jděte do háje. My vám něco předložili, a když to nepřijímáte, tak nedáme nic‘? Ta arogance je neuvěřitelná,“ kroutil hlavou politik.

Válka a antibabiš

Vláda se podle něj chová nesmyslně. „A to místo toho, aby hledala způsoby, jak rozvinout společnost a pomoci jí v rozvoji,“ pokračoval Škromach. Svými kroky prý vládní zástupci přispívají a podporují dělení Evropy na postkomunistické země. „Životní úroveň upadá kvůli tomu, že ceny jsou směrem na západ dnes prakticky srovnatelné, ale příjmy jsou stále na nějaké třetinové úrovni. Budou vykládat, že zemi vytrhneme chudinskými důchody a mzdami. Naopak – to půjde k naprostému pádu,“ doplnil politik s tím, že kabinet to už měl dávno zabalit a odejít.

Navíc vládu drží už jen několik společných témat, domnívá se Škromach. „To je podpora války a válečných investic, které jdou naprosto nesmyslně do věcí, které Česká republika dle mého názoru nepotřebuje,“ nechal se slyšet Škromach. Dalším pak je už jen antibabiš. „To ale přece není žádný program,“ dodal.

Červená čára jsou západní hodnoty

Proti tomu se ale ohradil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Rozumím kritice vlády z vaší strany, ale nezlobte se na mě – zpochybňovat tady to, že vláda chce dodržovat závazek NATO, když vaši ministři vždy podporovali členství České republiky v Severoatlantické alianci? To je pro mě zajímavé zjištění,“ nechápal Pospíšil.

„Tohle vnímám u stran, které mají extrémní pohled, které koketují s KSČM a tak dále. Sociální demokraté, alespoň tak jsem to vnímal, mají pozitivní přístup k NATO a ke společné obraně hodnot jako je svoboda a demokracie proti agresorovi z východu,“ uvedl europoslanec. „Tady tedy asi bude ta linie a červená čára mezi mým a vaším pohledem. Právě ta obhajoba západních hodnot,“ doplnil Pospíšil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jsem v šoku, naštval Schillerovou rozpočet. Měla byste se uklidnit, nabádal ji Stanjura

Tagy:
TOP 09 pořady CNN Prima NEWS Jiří Pospíšil vláda kabinet Zdeněk Škromach Co na to vaše peněženka SOCDEM