Fiala ocenil otevření gymnázia zaměřeného na chemii. Výjimečné je i systémem zabezpečení

Přírodovědné gymnázium s důrazem na chemii v pondělí v brněnské Pionýrské ulici otevřelo první tři třídy pro 90 studentů. V příštích letech bude v každém ročníku pět tříd, celková kapacita vzroste na 700 žáků. Premiér Petr Fiala (ODS) otevření gymnázia označil za mimořádnou událost nejen pro Jihomoravský kraj, ale i pro celou zemi. Je to příklad dobré praxe, kterou je třeba jít, řekl Fiala. Náklady na nové gymnázium dosahují 300 milionů korun, hradí je jako zřizovatel kraj. Budova má mimo jiné speciální systém ochrany, který efektivně chrání tzv. měkké cíle.

Vybudováním gymnázia kraj reagoval na nedostatečné kapacity všeobecného vzdělání v regionu. „Minulé roky ukázaly, že máme nedostatečné kapacity všeobecného středoškolského vzdělávání a musíme je budovat. V Česku je vychýlený poměr mezi všeobecnou a odbornou větví směrem k odbornosti, což je třeba vyrovnat. Dále považuji za velmi vhodné, že je gymnázium přírodovědně orientované. Snahou je motivovat mladé lidi, aby se více věnovali přírodním a technickým vědám, abychom měli kvalifikované lidi v těchto oborech, kteří se uplatní na trhu práce budoucnosti,“ řekl Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Školství musíme připravit na změny, uvedli Fiala a Bek. Premiér zmínil investice do budoucnosti

Za pozitivní označil premiér také to, že je gymnázium propojené se střední průmyslovou školou. „Všeobecnému vzdělávání to dodává konkrétnost a praktičnost. Gymnázium také výborně navazuje na profilaci brněnských univerzit, jejichž pedagogové se také v některých případech zapojí do výuky,“ dodal Fiala. Rektoři či prorektoři a další zástupci akademické sféry z Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického, Mendelovy univerzity nebo Univerzity obrany se podíleli na obsahové koncepci.

VIDEO: Prezident Pavel zahájil nový školní rok v Kladně

Propojení se střední průmyslovou školou ocenil i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Musíme otevírat cestu dětem, které začnou třeba gymnaziální třídu nebo naopak průmyslovku a zjistí, že chtějí zkusit něco jiného. Přecházet mezi větvemi bude pod společnou střechou snazší. Obecně se domnívám, že budoucnost českého školství tkví v šířeji koncipovaných středních školách,“ řekl.

Nepovolaní se do školy nedostanou

Součástí výuky budou také praxe ve firmách, kde budou studenti pracovat pod vedením lidí z firem na odborných projektech. Kromě klasických 16 kmenových tříd a 14 dělených učeben jsou v objektu gymnázia laboratoře a odborné učebny pro výuku chemie, biologie a fyziky. Učitelé najdou zázemí ve 24 kabinetech. Dělníci zrekonstruovali rovněž prostory pro tělesnou výchovu tvořené tělocvičnou, posilovnou a zrcadlovým sálem s potřebným zázemím. Zároveň vzniklo venkovní multifunkční hřiště a parkoviště.

Zabezpečení vstupů do budovy měla na starost společnost 2N Telekomunikace. „Na základě našich zkušeností s implementací na školách ve Spojených státech jsme navrhli systém, který efektivně chrání tzv. měkké cíle. Umožňuje v případě mimořádných situací, jako je například ozbrojený útok, okamžité zabezpečení studentů uvnitř tříd. Tímto způsobem dokážeme ztížit pohyb nepovolaných osob po objektu a současně zvýšit bezpečnou evakuaci studentů a zaměstnanců,“ uvedl ředitel společnosti Michal Kratochvíl.

Do školy se dostanou jen lidé s přístupovými kartami či chytrými telefony. Automatizované systémy fungují podle stanovených časových plánů. To znamená, že ve vymezených časech mají do školy a jednotlivých částí budovy přístup pouze vybrané osoby. Součástí bezpečnostního systému je i vizuální kontrola prostřednictvím vstupních interkomů s kamerami.

Součástí systému je i požární zabezpečení. V případě požáru se turnikety automaticky sklopí. Toto opatření zajišťuje, že v případě nouze nebudou bezpečnostní systémy překážet, ale naopak pomohou hladkému průběhu evakuace.

Jihomoravský kraj zřizuje ve školství 179 příspěvkových organizací. Z toho je 88 středních škol a konzervatoří, přímo v Brně je deset krajských veřejných gymnázií. Ve školním roce 2024/2025 se na čtyřletá, krajem zřizovaná gymnázia, hlásilo přes 2000 lidí, kapacita byla přes 1400.

Tagy: