Škrtali jsme, aby se úspory nedotkly lidí, říká Bartoš. Schillerovou rozpočet zděsil

Ivan Bartoš

PARTIE Terezie Tománkové (6)

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) je zděšená rozpočtem, který v minulém týdnu schválila vláda. Koalice podle ní sáhla na peníze lidem. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) oponoval, že se hledaly úspory tak, aby se co nejméně dotkly obyčejných občanů. Schillerová ale argumentovala například platy ve školství.

„Nedělali jsme úspory tam, kde by se to primárně dotklo lidí. Vybírali jsme v jednotlivých resortech – na výdajové a provozní stránce. Na ministerstvu pro místní rozvoj jsem deset procent úspor našel,“ uvedl v Partii šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Otázka jsou dlouhodobé problémy kolem energetiky. Síkela (ministr průmyslu a obchodu, pozn. red.) pracuje na variantách řešení, jak je možné stabilizovat energetický trh. Otevřeme například debatu o karbonové dividendě,“ dovysvětlil ministr.

Schillerová však tak optimistická není. „Jsem z rozpočtu zděšena. Pokud byste ho četl, nemohl byste říkat, že nebere lidem. Rozdíl oproti nám je daný tím, že vláda bude mít vyšší příjmy díky inflaci a všichni zaplatí více peněz. Celkem to bude o 62 miliard do státního rozpočtu více, než se původně plánovalo,“ řekla v Partii.

Zkritizovala zároveň nízký růst platů ve školství. „Dnes zvednete ruku pro to, aby učitelům, co díky nám mají průměrný plat, vzrostl jen o dvě procenta, a nepedagogičtí zaměstnanci měli nulu. Otočili jste. Je to katastrofa,“ nešetřila Schillerová ostrými slovy.

Tagy: