Kouzlení s čísly. Zemědělci skončí v klinči a zdraží potraviny, kritizuje Schillerová škrty

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Alena Schillerová o škrtech v dotacích

Více než 84 miliard chce vláda ušetřit díky škrtům v dotacích. Nejvíce zasažené má být ministerstvo průmyslu a obchodu a také resort zemědělství. Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) to ovlivní i cenu potravin. Ve vysílání CNN Prima NEWS Schillerová kritizovala také navýšení rozpočtu ministerstva obrany. Podle ní totiž nemáme ani na důchody.

Škrty v dotacích chce vláda ušetřit přes 84 miliard korun. Ministerstva průmyslu a obchodu se omezení dotknou nejvíce. Druhé největší škrty vláda plánuje v resortu zemědělství, kde se dotace proti letošku omezují o téměř deset a půl miliardy korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cena nafty brzy přeskočí benzin. Za litr řidiči mohou zaplatit i přes 50 korun, míní ekonom

Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) to ovlivní i cenu potravin. „Je to kouzlení a čarování s čísly. Není to dobrá zpráva. Zemědělství je oblast koordinovaná celoevropsky, máme společnou zemědělskou politiku. Jestli začneme zemědělce dostávat do klinče, uděláme je nekonkurenceschopné a tím pádem se dostaneme do situace, že se to může promítnout i do cen potravin,“ uvedla Schillerová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Škrty se nedotknou pouze ministerstev financí a obrany. „Ministerstvo obrany je jediný resort, který navyšuje rozpočet asi o 40 miliard, tam se musí plnit závazky HDP. Nevím, jestli teď je správná doba. Když nemáme na důchody, nemáme na investice a saháme lidem do peněženky skrz energie, nemůžeme si dovolit přidávat 40 miliard do obrany,“ sdělila bývalá ministryně financí.

Schillerová zároveň kritizovala snížení rozpočtu ministerstva zdravotnictví. „To je brutální zásah. Při jedenáctiprocentní inflaci rostou výdaje zdravotnictví a my jim sebereme třetinu rozpočtu. Ministr Válek není na svém místě,“ uvedla Schillerová a zmínila také navýšení přesčasů. „Měli bychom lékařům být vděční, a ne jim takhle naložit a ještě se tvářit, že je to OK,“ řekla exministryně.

Tagy:
ekonomika Alena Schillerová rozpočet Vlastimil Válek ANO 2011 Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo zdravotnictví České republiky starobní důchod Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky