Panika ve vládě a okopávání kotníků. Průzkum volebních preferencí spustil alarm, říká politolog

Politolog Jan Kubáček

360° 2.10.2023

Hned tři strany z vládní koalice skončily podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prim NEWS na hranici pěti procent. To může být podle politologa Jana Kubáčka odstrašující pro řadu voličů. Podle něj dojde v rámci koalice k dalšímu okopávání kotníků a jednotlivé strany budou chtít být silnější. Komentátor Martin Schmarcz v pořadu 360° na CNN Prima NEWS podotkl, že koalice by měla uspořádat ideovou konferenci a postupovat společně. Samostatně jsou strany podle něj ztracené.

Exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS ukázal, že volby do Poslanecké sněmovny by nyní s jasným náskokem vyhrálo hnutí ANO. Oproti tomu tři vládní strany (STAN, KDU-ČSL a TOP 09) by balancovaly na pětiprocentní hranici, kterou je potřeba překonat ke vstupu do Poslanecké sněmovny.

Právě pětiprocentní hranice je podle politologa Jana Kubáčka „odstrašující“ pro řadu voličů. „Jsou to počtáři, strategičtí voliči a přemýšlí, jestli ta jejich partaj přeleze, nebo nepřeleze,“ podotkl Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka Pirátů se Spolu. Kdo se přibližuje fašistům a komunistům? Politici se přou o ideologii

Na současné politické scéně prý vidí dvě gravitační jádra. „Na jedné straně hnutí ANO, které má problém s koaličními partnery, a na druhé straně silně oslabená ODS, která přemýšlí, jestli více profilovat sebe, anebo jít cestou Spolu,“ popsal Kubáček.

Jít cestou Spolu je ale podle něj složité. „Je vidět, že lidovci dlouhodobě ztrácí. Starostové a TOP 09 jsou na hraně. Myslím si, že to povede prostě k dalším panickým reakcím ve vládě a k většímu okopávání kotníků. Nejenže se blíží další volby a poté ty zásadní sněmovní, ale tohle vyvolává určitý alarm, kdy si mnozí začnou říkat: Musíme být viditelnější, což tu soudržnost vlády příliš neposiluje,“ řekl Kubáček a dodal, že to začíná vyvolávat taktizační strach u voličů.

S tím, že se koaliční strany začínají fragmentovat, souhlasí i komentátor Martin Schmarcz. „Když jde do tuhého, když jde o rozpočet a o balíček, tak se ukazují rozdíly třeba v tom, že lidovci jsou daleko sociálnější než ODS a TOP 09, a tím pádem tam nenacházejí společnou linku. Bylo by pro ně velice dobré, kdyby si udělali nějakou ideovou konferenci,“ dodal Schmarcz s tím, že musí jít o společný postup, protože samostatně jsou strany ztracené.

Tagy: