Aktivisté opět zaútočili na umění. V Londýně rozbili sklo obrazu, který už vandalům čelil

Dva klimatičtí aktivisté ze skupiny Just Stop Oil v pondělí rozbili ochranné sklo v londýnské Národní galerii, které chránilo slavný obraz Venušina toaleta od barokního malíře Diega Velazqueze. Dílo přitom již jednomu útoku v minulosti čelilo.

Na videu zveřejněném na sociální síti X je vidět, jak dvojice mladých lidí překročila provaz a začala rozbíjet sklo, které chrání slavné dílo. „Návštěvníci byli z místnosti vyvedeni a byla přivolána policie,“ sdělila galerie na stejné sociální síti s tím, že dva lidé byli zatčeni.

ČTĚTE TAKÉ: Aktivistka Greta se zlobí. Budu pokračovat, i kdyby to znamenalo další trest, řekla po soudu

Dílo bylo podle všeho poničeno něčím, co vypadalo jako záchranná kladívka. „Obraz je nyní odstraněn z expozice, aby jej mohli prohlédnout konzervátoři,“ dodala galerie.

Server CNN poznamenal, že Venušina toaleta čelila útoku už jednou. Před více než sto lety jej během protestu poničila sufražetka Mary Raleigh Richardsonová. Na tento čin chtěli aktivisté navázat.

Just Stop Oil již dříve uskutečnila podobné protesty, které se zaměřovaly na slavná díla i veřejné budovy, poznamenala agentura AP. Pondělní akce směřovala na britskou vládu, po které skupina požaduje, aby okamžitě zastavila veškeré licence na průzkum, vývoj a výrobu fosilních paliv v zemi.

PODÍVEJTE SE: Nezdar aktivistů při slavném maratonu v Berlíně. Přilepit se nestihli, policisté se s nimi nemazlili

Tagy: