Osudová chyba prchajících Rusů. Ukrajinci je zničili jejich vlastní zbraní, ukazuje video

Ruští vojáci uprchli z bojiště a na místě nechali protitankové střely Kornet. Toho využily ukrajinské jednotky a na utíkající vojáky zanechanou raketu vypálily. Podle záběrů, které se nyní šíří po sociálních sítích, se jim podařilo zneškodnit devět vojáků z dvanácti.

Na záběrech, které se šíří po sociálních sítích, je vidět asi tucet ruských okupantů, kteří přes pole mizí z bojiště. Ke skupině dezertérů následně míří raketa, po jejímž dopadu dojde k obrovské explozi. „Tři z nich utíkají, ostatní jsou mrtví. Z dvanácti přežili jen tři,“ je slyšet ve videu. Podle britského webu Daily Mail mělo jít o protitankovou řízenou střelu Kornet, kterou ruští vojáci zanechali na místě a následně vyklidili pozice. Konkrétní lokalita, kde k zásahu skupiny došlo, ale není známá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opilí námořníci a kličkování kolem Ukrajiny. Trump na CNN bavil své příznivce víc než dřív

„Takhle to dopadá, když ruská armáda utíká a zanechává za sebou střely Kornet,“ napsal na sociální síti Telegram prokremelský ukrajinský blogger a politik Anatolij Šarij, který také zveřejnil záběry útoku.

Video se objevilo v době, kdy přicházejí zprávy o tom, že Rusové se stahují ze svých těžce vybojovaných pozic a opouštějí i bojiště u Bachmutu, o který se vedou krvavé boje. To v úterý potvrdil i šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který opakovaně obvinil ozbrojené síly Moskvy z nedostatečné podpory svých mužů. „Naše armáda prchá. Dnes ráno 72. brigáda promrhala tři kilometry čtvereční, kde jsem ztratil asi 500 mužů,“ řekl Prigožin.

To následně potvrdili i Ukrajinci. „Je to oficiální. Prigožinova zpráva o útěku ruské 72. samostatné motostřelecké brigády z okolí Bachmutu a 500 mrtvých Rusů je pravdivá,“ uvádí prohlášení. Ukrajinské východní vojenské velení ale zdůraznilo, že situace zde stále zůstává složitá.

Tagy:
válka Moskva vojáci Ukrajina Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Jevgenij Prigožin Anatolij Šarij