Ukrajinský hrdina proti přesile: Voják sám zlikvidoval šest okupantů, Kyjev zveřejnil záběry

Sám udatně vzdoroval ruské přesile. I když utrpěl otřes mozku, přesto ukrajinský voják u Bachmutu odrazil útok šesti okupantů – podle Kyjeva je navíc všechny zlikvidoval. Roman „Chinaz“ se během bezprostředních zákopových bojů musel spolehnout pouze na svou pěchotní zbraň, několik granátů a na informace od bezpilotního letounu. Jednoho z vojáků střelil z dálky přímo do hlavy, další eliminoval při jejich ústupu. Záběry z drsné přestřelky zveřejnila ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda. Bližší okolnosti videa je složité nezávisle ověřit.

„Chinaz vs. okupanti – 6:0. Věnujte pozornost tomuto videu, které může posloužit jako návod pro příkladnou ‚akci v obraně‘. Boj Romana ‚Chinaze‘ proti skupině Rusů,“ uvedla na svém Facebooku ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda.

„Bitva byla tak dynamická a intenzivní, že jsem zapomněl na otřes mozku,“ řekl Roman z 30. brigády, který je známý spíš pod přezdívkou „Chinaz“. Nyní po ošetření v nemocnici absolvuje rehabilitaci. Ke své vojenské skupině se chce co nejdříve vrátit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kyjev vyznamenal 21letého „Predátora“. Podívejte se na nejautentičtější záběry z války

Sílu mu prý dodávají právě vzpomínky na nedávný ostrý střet s ruskými vojáky v bachmutském směru. Chinaz tehdy sám zlikvidoval několik okupantů.

„Kvůli ruské dělostřelecké palbě jsme se nestihli pořádně zakopat. Jeden z projektilů dopadl velmi blízko ode mě. Zvonilo mi v uších a točila se mi hlava. Pochopil jsem, že mám otřes mozku. Jenže nebyl čas řešit můj stav, protože na nás zaútočila ruská pěchota. Zaujal jsem tedy pozici na pravém křídle,“ řekl.

Na záběrech, které pořídil ukrajinský bezpilotní letoun, je vidět, že se k osamělému ukrajinskému obránci postupně blížilo několik ruských vojáků. „Pohybovali se podél zákopu. Jen já jsem na ně mohl střílet. Ostatní kluci totiž byli za mnou. Od operátorů v rádiu jsem zaslechl, že díky dronu spatřili šest okupantů. Připravil jsem si proto další náboje a granáty,“ sdělil ukrajinský voják.

Následovala surová zákopová přestřelka. Chinaz po okupantech pálil z pěchotní zbraně a házel po nich granáty, to stejné činili jeho nepřátelé, kteří se nacházeli jen několik metrů od něj.

„Zpoza zákopu se opatrně vynořil obličej. Dobře jsem si ho prohlédl, naše pohledy se střetly. Pak došlo ke střelbě a ‚výměnám‘ granátů,“ konstatoval Chinaz. Ze zveřejněného sestřihu je patrné, že se ukrajinskému vojákovi dařilo házet výbušniny s mnohem větší přesností než jeho soupeřům, což mu poskytlo obrovskou strategickou výhodu.

Střela mě vymrštila ven ze zákopu. Krvácely mi uši a nic jsem neslyšel.

Jednoho z okupantů střelil z dálky přímo do hlavy. Ruského vojáka nezachránila ani vojenská helma, jen se bezmocně svalil k zemi. Z prohlášení 30. brigády vyplývá, že Chinaz podobným způsobem zlikvidoval ještě dva další ruské vojáky. Zbylí tři se rozhodli, že se dají k ústupu. Jelikož ale nechtěli, aby je někdo zasáhl, tak se v zákopu plazili.

Okupanti zřejmě nepočítali s tím, že je celou dobu pozoroval ukrajinský dron. „Rozběhl jsem se za nimi. Když jsem je doběhl, vpálil jsem do nich několik dávek z bezprostřední blízkosti. Potom jsem se rychle stáhl zpět na svou pozici,“ popsal Chinaz výhody spolupráce s operátory bezpilotních letounů.

Boje v zákopech ten den však ještě zdaleka neskončily. Na Romanovu pozici vypálil ruský tank. Střela explodovala nedaleko od něj. „Střela mě vymrštila ven ze zákopu. Krvácely mi uši a nic jsem neslyšel. V očích jsem měl jen ‚mlhu‘. Kluci se ke mně okamžitě vrhli a pomohli mi s přesunem do blízkého úkrytu. Tam jsme zůstal skoro dvě hodiny, protože nastalo těžké bombardování,“ sdělil. Později se Chinaz dočkal evakuace.

Ukrajinský hrdina pochází z Žitomirské oblasti, kde stále žije jeho rodina – manželka, matka, otec a dva bratři. Dříve pracoval jako svářeč v Kyjevě. Když 24. února 2022 vypukla ruská invaze na Ukrajinu, Roman se přidal k ozbrojeným ukrajinským silám. Výhodu mu poskytl fakt, že v minulosti absolvoval vojenskou službu. Kromě Bachmutu bojoval i u doněcké Horlivky a zúčastnil se také úspěšné charkovské protiofenzivy, která vypukla loni na podzim.

Tagy: