Skvělý den, blbka zemřela. Ragbistku potěšila smrt Alžběty II., musí na školení

Být ve sportu v něčem první je většinou pozitivní. Ragbistka Caitlin Moranová je však první hráčkou, která byla v australské ragbyové lize suspendována kvůli záležitosti, jež se stala mimo hřiště. Velmi nevybíravým způsobem totiž na Instagramu psala o smrti královny Alžběty II., která jí prý zařídila „sakra dobrý den“.

Ženská soutěž spadající pod National Rugby League (NRL) existuje více než čtyři roky. Za tuto dobu zatím nemuselo vedení ligy řešit prohřešek nesouvisející s děním na hřišti, který by vedl k zápasové stopce.

To se teď mění kvůli internetovému zkratu Caitlin Moranové. Když Buckinghamský palác oficiálně oznámil smrt královny Alžběty II., byl v Austrálii – které zesnulá panovnice v rámci Commonwealthu symbolicky vládla – už pátek. Když se ragbistka probudila, na rozdíl od většiny světa jí zpráva nerozesmutnila.

„Dneska je sakra dobrý den. Strýc (country zpěvák Luke Coombs, pozn. red.) oznámil turné a tenhle dumb dog zemřel. Pěkný zas*aný pátek,“ vzkázala na Instagramu hráčka týmu Newcastle Knights. Překlad spojení „dumb dog“ je složitý, ale v tomto kontextu na něj nejvíce sedí slovo „blbka“.

Jak píše britský The Guardian, příspěvek na sociální síti vydržel zhruba osm hodin, pak byl smazán. Ale screenshoty se rychle šířily a dostaly se i k vedení ligy. V neděli ještě Moranová byla v dresu „rytířek“ u prohry 16:18 se Sydney. V novém týdnu si ale vyslechla trest. Je sice premiérový svého druhu, ale ne nijak drastický. Pětadvacetiletá ragbistka hrající na pozici halfback si nezahraje jedno utkání.

K tomu se ještě váže povinnost absolvovat školení týkající se vhodného používání sociálních sítí. Pokud na něj nedorazí, bude muset zaplatit pokutu ve výši 25 procent platu.

„Bez ohledu na jakékoli osobní názory musí všichni hráči, všechny hráčky a všichni funkcionáři dodržovat profesionální standardy, které se od nich očekávají. V tomto případě uveřejněné komentáře hráčky způsobily ragby škodu,“ podotkla NRL.

Nijak to hříšnici neomlouvá, ale patří mezi domorodé etnikum, které dlouhodobě nemá s monarchií ideální vztahy. Právě komplikovanou minulostí se snažil průšvih Moranové trochu mírnit její trenér Ronald Griffiths.

Austrálie je jedinou bývalou britskou kolonií, která nemá žádnou smlouvu s původními obyvateli.

Tagy: