Královnina velká fascinace dostihy. Loni koně vydělali Alžbětě II. přes 16 milionů

Se smrtí královny Alžběty II. přichází Velká Británie kromě mnoha jiného také o osobnost, která slavila velké úspěchy v dostihovém sportu. Coby hlava monarchie sice nemohla zaujmout roli žokejky, ale velmi ráda fandila svým koním. A pyšná mohla být víc než často.

„Moje filozofie ohledně závodění je jednoduchá. Baví mě být chovatelkou koní, kteří jsou rychlejší než ostatní,“ nechala královna promluvit už v roce 1974 svoji soutěživost v dokumentu stanice BBC The Queen's Racehorses: A Personal View.

Světem majestátných živočichů byla fascinována už od čtyř let let, kdy poprvé usedla na koňský hřbet. Respektive tehdy to byl hřbet poníka Peggyho, což byl dárek od jejího dědečka Jiřího V. Lásku v ní umocnil rok 1952, kdy odstartovala svoji nakonec 70 let trvající vládu. Při této příležitosti totiž zdědila chov dostihových koní, a proto často v dalších letech utíkala od reality do královského hřebčína umístěného v areálu jejího panství Sandringham. Lze říct továrny na šampiony a šampionky.

A dbala na detaily. Když přišla do společnosti svých koní, neměla na sobě žádný parfém, protože věděla, že vůně může podráždit malá hříbata, s nimiž lomcuje testosteron.

O tom, co společníci s kopyty pro Alžbětu II. znamenali, svědčí i věc, kterou byste spatřili při příjezdu do zmiňovaného prázdninového domu Sandringham. Je jí bronzová socha klisny jménem Estimate v životní velikosti.

Ta v roce 2013 vyhrála prestižní rovinový dostih Gold Cup na královském závodišti Royal Ascot, což královně tehdy ve fialovém outfitu vykouzlilo na obličeji zářivý úsměv, nadšeně tleskala. Vítězství, ke kterému před zraky 61 000 fanoušků dopomohl žokej Ryan Moore, pro ni bylo opojným okamžikem. Zaprvé nikdy předtím tento dostih nevyhrál kůň vlastněný monarchou. Zadruhé to pro Alžbětu II. bylo první prvenství v elitním dostihu od roku 1989.

„Bylo úžasné vidět její fotografie v momentu, kdy kůň protíná cílovou čáru a vítězí. V tu chvíli nevypadala jako královna. Tvářila se ve stylu: ‚Tohle je můj koník!‘“ popsal novinář stanice talkSport Rupert Bell, jehož bratr Michael měl to privilegium trénovat královniny oře. A dodává, že čas strávený s koňmi byl pro královnu „komfortní zónou“.

Zvláštní vzrušení

Poprvé se veřejně na dostizích ukázala dva týdny po skončení druhé světové války v květnu 1945, kdy doprovodila své rodiče na Ascotské závodiště. Na tomto místě zástupci z její stáje vybojovali 24 vítězství. Dohromady na všech závodištích posbírala královna přes 1 800 triumfů.

Mimochodem vítěze vyslaného „korunou“ nikdy nebylo těžké identifikovat skrze nepřehlédnutelný tradiční dres všech žokejů sedlajících koně z královniny stáje. Dominovala mu fialová barva, rukávy byly vždy červené, součástí trikotu byly zlaté třásně, nemohla chybět černá sametová čepice.

Premiérovou výhru oslavila Alžběta II. na překážkové trati Fontwell Park v roce 1949, kde se stal hrdinou kůň Monaveen. Michael Stoute, další bývalý trenér koní panovnice, podotkl, že každé vítězství královně poskytovalo „zvláštní vzrušení“. Užila si ho i díky ovládnutým slavným britským klasikám, jen Epsom Derby si nikdy žádný její kůň nepodmanil.

Vůbec nejvýdělečnější rok skrze dostihy zažila vládkyně Commonwealthu loni. To ji mohlo těšit 36 vítězství na všech možných úrovních, která znamenala prize money v celkové hodnotě 590 000 liber, v přepočtu přes 16 milionů korun.

Když Alžběta II. ve čtvrtek zemřela na skotském zámku Balmoral, nemohl netruchlit ani celý britský dostihový sport, ve kterém zanechala nesmazatelnou stopu.

Tagy:
Velká Británie kůň Alžběta II. královna Alžběta II. koně dostihy sport Commonwealth dostih Sandringham Druhá světová válka koňské dostihy závodiště Ascotské závodiště Michael Stoute Zlatý pohár CONCACAF Ryan Moore