Slabejová: Pojišťovny jsou na následky povodní připraveny. Klienti nemají důvod se bát

Gestor oblasti neživotního pojištění České asociace pojišťoven Lenka Slabejová

Rozhovor s Slabejovou z ČAP o povodních

Během minulého týdne bylo v souvislosti s povodněmi, které zasáhly Česko, hlášeno na 27 tisíc pojistných událostí. Podle Lenky Slabejové, gestorky pro oblast neživotního pojištění České asociace pojišťoven (ČAP), byly pojišťovny na nápor klientů připraveny a lidé se nemusí obávat, že by jejich pojistná událost nebyla vyřešena.

Pojišťovny podle Slabejové kvůli povodním posílily své mobilní týmy a týmy likvidátorů (osob pověřených likvidací pojistné události). „Pojišťovny situaci zvládají a klienti se nemusí bát, že by jejich pojistné události nebyly vyřešeny,“ uvedla.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivní průzkum. Česko zvládlo povodně lépe než v roce 2002. Hasiči pracují na výbornou

Co se týče rychlosti vyřízení, záleží podle ní na tom, kde klienti pojišťoven žijí. „Do některých oblastí nebyly mobilní týmy bezpečnostními složkami bezprostředně po povodních vpuštěny, ale určitě se tam dostanou,“ řekla Slabejová.

V Česku je podle dat České asociace pojišťoven 1,6 milionu nepojištěných nemovitostí a 1,7 milionu nepojištěných domácností. „Nemovitost v podstatě představuje zdi a pevně přidělané části, domácností se myslí vybavení jako nábytek a různá zařízení. Domy ve 3. povodňové zóně je možné pojistit, ale ty ve 4. zóně již ne. To ale neznamená, že nemovitost, kterou již voda jednou zaplavila, není možné pojistit. Data z povodňových map se neustále aktualizují,“ řekla Slabejová.

Pojištění proti povodním a záplavám podle ní bývá v současné době již součástí základního pojistného balíčku. „Ve starších smlouvách to ale bývalo volitelné. Proto je potřeba, aby si klienti zjistili, zda to ve smlouvě mají zaškrtnuto. Tuto informaci mohou zjistit prostřednictvím call centra své pojišťovny,“ uzavřela Slabejová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na opravu po povodních pošle vláda desítky miliard. Jde to i bez zadlužení, zní z opozice

Tagy:
povodeň katastrofa pojištění nemovitost finanční služby Česko přírodní katastrofa Česká asociace pojišťoven produkty a služby ekonomika, obchod a finance katastrofy, nehody a mimořádné události