Exkluzivní průzkum: Česko zvládlo povodně lépe než v roce 2002. Hasiči pracují na výbornou

Hasiči odklízejí velké naplaveniny u mola před Wonkovým mostem, 18. září 2024, Pardubice.

Výzkum STEM: Motivace k volbám

Česko zvládlo současné povodně lépe než v roce 2002. Podle exkluzivního průzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS je o tom přesvědčeno 77 procent populace. Šest z deseti lidí si rovněž myslí, že vláda řešila kritickou situaci dobře. Nasazené záchranné složky splnily svou úlohu, je přesvědčeno devět lidí z deseti. Téměř bezchybnou práci odvedli hasiči podle 97 procent dotázaných.

Lidé si podle bleskového průzkumu STEM myslí, že Česká republika zvládla neočekávanou přírodní katastrofu lépe ve srovnání s povodněmi v roce 2002. Přesvědčeno je o tom 77 procent populace.

K TÉMATU: Vysušit kabel trvá 14 dní, zatopená rozvodna je to nejhorší. Energetici popsali, jak náročné jsou opravy po povodních

Na dobré úrovni je podle výsledků i informovanost. Pro většinu lidí se povodně staly v nejvíce krizových dnech i poté hlavním tématem. „Naprostá většina lidí hodnotí, že měli dostatek informací o tom, jak se během povodní chovat,“ uvedli autoři výzkumu.

Vláda Petra Fialy (ODS) fungovala dobře podle 60 procent lidí. Ve srovnání s jinými průzkumy popularity se jedná o výrazně vyšší číslo. Jenže oproti vládě Vladimíra Špidly ve složení ČSSD, dnes SOCDEM, Unie svobody a KDU-ČSL, která řešila povodně v roce 2002, je patrný propad. Tehdy Špidlův kabinet řešil situaci dobře podle 82 procent populace.

Svou úlohu odvedly velmi dobře nasazené složky záchranného systému. Tak smýšlí devět lidí z deseti. Nejvíce si Češi cení práce hasičského sboru – jejich nasazení hodnotí pozitivně až 97 procent dotázaných.

Povodně změnily také pohled voličů na hejtmany. Před řáděním živlu bylo důležité, kdo zasedne na tomto postu, pouze pro sedm procent lidí. Nyní hraje tento faktor roli pro každého desátého. Zhruba třetina respondentů se chtěla rozhodovat o svém favoritovi na základě volebního programu, nyní je to rozhodujícím kritériem jen pro 21 procent dotázaných. Až 54 procent lidí se stále o dění v zasažených místech zajímá.

Autoři připomněli, že sběr dat proběhl ve velmi krátkém čase a pouze on-line formou. „Výsledky tak více reprezentují aktivní a do veřejného dění více zapojenou část společnosti,“ uvedli. Celkově se průzkumu účastnilo 1 009 respondentů, dotazování probíhalo od 17. do 19. září.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zavřené ordinace a ručně psané recepty. Povodně ochromily lékařskou péči. Válek radí, co dělat

Tagy: