Na opravu po povodních pošle vláda desítky miliard. Jde to i bez zadlužení, zní z opozice

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Povodně zvýší schodek rozpočtu

Ničivé povodně zhorší hospodaření státu o desítky miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už ve čtvrtek přišel s tím, že schodek letošního rozpočtu naroste o 30 miliard korun. Tuto částku chce vláda okamžitě uvolnit na financování škod po povodních. V příštím roce se má schodek zvýšit o dalších deset miliard. Projednání změn chce kabinet Petra Fialy (ODS) prosadit ve stavu legislativní nouze, aby se peníze k postiženým dostaly co nejrychleji.

Podle ministra Stanjury chce vláda mobilizovat veřejné zdroje hned na čtyřech frontách. „Půjde o státní rozpočet, poté ty krajské a obecní a peníze z Evropské unie,“ vysvětlil na tiskové konferenci.

K TÉMATU: Hnutí ANO chce vytvořit povodňový fond, řekl Havlíček. Speciální daň by nepodpořilo

Ničivé povodně nyní začínají dostávat reálné finanční obrysy. Vláda chce letos poslat na financování škod po povodních 30 miliard korun, v příštím roce pak dalších deset, a to všechno na dluh. Namísto původně schváleného deficitu 252 miliard korun se tak má hospodaření propadnout na 282 miliard.

„Nejdříve budeme hledat vnitřní rezervy. Odhad se pohybuje spíše na horní hranici – pokud se peníze nevyužijí, deficit bude nižší,“ vysvětlil šéf státní kasy. Vláda dokonce bude muset změnit zákon, aby kvůli povodním mohla víc utrácet.

Změna státního rozpočtu je podle opozičního poslance Radima Fialy (SPD) objektivní záležitostí. „Lidé se teď o někoho jiného než o stát opřít nemohou. Stát je povinen jim pomoci,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Opozice však současně tvrdí, že vláda může peníze najít, aniž by došlo k dalšímu zadlužení. „Dáváme 150 miliard na armádu, utrácíme za zakázky, které nepotřebujeme. Platíme desítky miliard na stíhačky F-35, které ze střechy nikoho nezachrání,“ opřela se do kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) šéfka KSČM a koalice Stačilo! Kateřina Konečná v Superdebatě na CNN Prima NEWS.

Peníze by vláda mohla najít i podle předsedy ANO Andreje Babiše. „Kdyby chtěl jít příkladem premiér Fiala, uzná, že Úřad vlády má o 500 milionů korun víc oproti naší minulé vládě, a vzdá se této sumy,“ řekl v pořadu Nový den šéf hnutí.

O speciální povodňové dani podobnou té, kterou zavedl v roce 2010 Miroslav Kalousek, prý vláda – alespoň zatím – neuvažuje. Opozice ale těmto slovům nevěří a tvrdí, že Fialův kabinet už v minulosti několikrát sliboval, že daně nezvýší, a slib porušil. O tom, jakým způsobem vláda miliardy na úhradu škody získá, se rozhodne příští týden.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Stížnostem na konání voleb se nevyhneme, míní Jelínek. Proč by bylo odložení horší variantou?

Tagy: