Slavia a Jablonec vstupují do nových vod, startuje Evropská konferenční liga

Dvaadvacet let poté, co Evropská fotbalová unie zrušila tehdejší Pohár vítězů pohárů, se na scénu vrací třetí soutěž pod její hlavičkou. Ve čtvrtek startuje nově založená Evropská konferenční liga. Vstoupí do ní 32 klubů, včetně českých týmů Slavie Praha a FK Jablonec.

Konferenční liga doplňuje Ligu mistrů a Evropskou ligu, která nahradila Pohár UEFA. Do kvalifikace vstoupilo 184 týmů ze všech 55 národních svazů, které spadají pod UEFA. Do základních skupin jedné z evropských pohárových soutěží se tak dostaly i kluby ze zemí, které v nich své zástupce nikdy neměly.

Přinášíme přehled, proč a jak Evropská konferenční liga vznikla, kdo a kdy v ní hraje a o kolik peněz jde.

Proč?

Krédo UEFA je jednoduché: Více pohárových zápasů pro více klubů přinese více peněz. Pro kluby i pro UEFA. „Konferenční liga usnadní vstup do evropských pohárů více týmům i státům,“ tvrdí prezident UEFA Aleksander Čeferin ze Slovinska.

Tím je zajištěné, že minimálně 34 národních svazů bude mít své zástupce v základní skupině aspoň v jedné ze tří evropské soutěží. Kromě toho získá na prestiži i evropská soutěž číslo 2 – Evropská liga. Počet startujících se po letech snižuje ze 48 na 32.

Kdo?

Kvalifikace Evropské konferenční ligy odstartovala již 6. července 2021 duelem maltského klubu FC Mosta proti slovenskému Spartaku Trnava. Následně se jí zúčastnilo 184 mužstev ze všech evropských států. Žádný z nich neměl zajištěnou přímo účast v základní skupině.

V jedné soutěži se tak sešel vítěz národního poháru San Marina se sedmým celkem anglické Premier League Tottenhamem Hotspur, či šestý tým posledního ročníku německé bundesligy 1. FC Union Berlín a Lincoln Red Imps z Gibraltaru.

Co Češi?

Do druhého předkola vstoupili také čeští zástupci Viktoria Plzeň a 1. FC Slovácko. To při své premiéře v evropských pohárech neobstálo a vypadalo po dvou zápasech s bulharskou Lokomotivou Plovdiv. I když až po penaltovém rozstřelu.

Viktoria Plzeň přešla přes běloruské Dinamo Brest po dvou výhrách 2:1. Třetím kolem se Západočeši protrápili, když překvapivě prohráli na hřišti velšského The New Saints 2:4. V plzeňské odvetě vedli hosté od 4. minuty, ale třemi góly ve druhé půli, ten poslední padl až v nastavení, si viktoriáni vynutili prodloužení. Nakonec postoupili po penaltovém rozstřelu.

Do poslední kola play-off vstupovali Plzeňští proti CSKA Sofie jako favorité, v Doosan Areně vyhráli 2:0. Stejný výsledek ve prospěch bulharského týmu v odvetě znamenal prodloužení a minutu před jeho koncem obrana Viktorie propadla, což znamenalo vítězný gól Bulharů a pro Plzeňské konec letošní cestu Evropou.

FK Jablonec si zcela hravě poradil v play-off se slovenskou Žilinou a po vítězstvích 5:1 doma 3:0 venku postoupil do základní skupiny.

Jak?

Po třech kvalifikačních kolech a poslední fázi play-off, které se účastnily nasazené celky, vstoupí 32 klubů do základních skupin. Je jich osm a vítězové postoupí do osmifinále části soutěže. Druzí ve skupinách budou hrát v únoru 2022 vyřazovací zápasy se třetími mužstvy po základních části Evropské ligy.

Los přiřadil Slavii Praha do skupiny E s německým 1. FC Union Berlín, nizozemským Feyenoordem Rotterdam a mistrem Izraele Maccabi Haifa.

FK Jablonec má ve skupině F za soupeře AZ Alkmaar z Nizozemska, rumunský klub CFR Kluž a Randers FC z Dánska.

Kdy?

Utkání Evropské konferenčním ligy se hrají ve stejných termínech jako Evropská liga. Tedy ve čtvrtek od 18:45 a 21:00 hodin. Při určování termínů zástupci UEFA dohlíželi na to, aby se v jednom městě a jeden čas „nepotkala“ dvě utkání. Některé zápasy se právě kvůli možné termínové kolizi předehrávají v úterý.

Základní fáze Konferenční ligy odstartovala 14. září a skončí 9. prosince letošního roku.

První kolo play-off, tedy souboje mezi druhými týmy Konferenční ligy a třetími ze skupin Evropské ligy se mají konat 17. a 24. února 2022. Osmifinále má termín 10. a 17. března, čtvrtfinále 7. a 14. března, semifinále 28. dubna a 5. května.

Finále by se mělo konat ve středu 25. května od 21:00 hodin na Národním stadionu v albánské Tiraně.

O co se hraje?

Vítěz Evropské konferenční ligy získá jistotu účasti v příštím ročníku Evropské ligy. Tedy podobně, že vítěz Evropské ligy má automaticky zajištěný start v následující sezoně Ligy mistrů.

Představení vítězné trofeje proběhlo 24. května letošního roku, měří 57,5 centimetru a váží 11 kilogramů. Jde o „pohár“ ze 32 prutů (os), každý za jednoho účastníka základních skupin, které míří od podstavce vzhůru a mají znázorňovat let míče směrem k brance.

Kolik?

Každý z 32 účastníků získává startovné ve výši 75 milionů korun. Za vítězství v základní skupině se přidává 12,75 milionu korun, remíza má „hodnotu“ 4,23 milionu korun. Vítězové základních skupin si přijdou navíc na 16,57 milionu korun, druzí inkasují polovinu. UEFA oznámila také další odměny za play-off. Za postup do čtvrtfinále získají kluby 25,5 milionu korun, za semifinále dvojnásobek. Dalších 51 milionů korun si připíše celkový vítěz Evropské konferenční ligy.

Podle německého magazínu Kicker si mužstvo, které by vyhrálo všechny zápasy, mohlo vydělat až 382,5 milionu korun. Tedy o 15 milionů korun méně, než kolik činí startovné v základní skupině Ligy mistrů.

Tagy:
soutěž systém FC Viktoria Plzeň UEFA SK Slavia Praha peníze odměny 1. FC Slovácko fotbal FK Jablonec FK Baumit Jablonec Evropská konferenční liga sportovní soutěž Liga mistrů UEFA Hertha BSC Berlin Evropská liga UEFA playoff