Slavia v derby skolila Spartu, vrací se na první místo. Bitvu rozsekli Lingr se Schranzem

Největší tuzemský fotbalový zápas opět pro Slavii Praha. „Sešívaní“ předchozí dvě derby se Spartou nezvládli, naposledy prohráli v únoru v poháru 0:2. Při nedělním vyprodaném ligovém derby ve vršovickém Edenu ale mohla parta trenéra Jindřicha Trpišovského slavit. Červenobílému týmu zařídila v hektickém duelu tři body za výhru 2:0 hlavička Ondřeje Lingra z prvního poločasu a trefa Ivana Schranze z konce zápasu.

Úřadující mistr zvítězil ve čtvrtém kole po sobě a vrátil se do čela tabulky o skóre před Plzeň. Letenští prohráli v nejvyšší soutěži po sedmi utkáních a jejich ztráta na Slavii a Viktorii narostla už na 10 bodů, byť mají k dobru středeční dohrávku v Jablonci.

„Červenobílí“ doma v lize od září 2014 neprohráli se Spartou podeváté za sebou a městského rivala zdolali po dvou soutěžních porážkách. Na podzim mu podlehli v lize na jeho hřišti 0:1 a před měsícem doma ve čtvrtfinále domácího poháru 0:2. Zatímco únorový duel navštívilo pouze 1 000 diváků, tentokrát bylo díky úternímu dalšímu uvolnění opatření proti koronaviru vyprodáno – dorazilo 19 370 fanoušků.

Derby řídili polští sudí v čele s hlavním Szymonem Marciniakem, jeho krajan byl i u videa. Zápas české ligy pískali zahraniční rozhodčí poprvé od května 2015.

Opět znělo Bratříčku, zavírej vrátka

V brance Slavie místo Mandouse dostal přednost Kolář, vedle Ousoua nastoupil ve stoperské dvojici nečekaně Hovorka, který kvůli zranění kolena a rekonvalescenci nehrál od konce loňského ledna. Na hrotu útoku trenér Trpišovský upřednostnil Sora. Naopak sestava Sparty, která ve středu po výhře nad Jabloncem 4:3 po prodloužení postoupila do finále domácího poháru, se obešla bez překvapení.

Český šampion nechal před začátkem utkání zahrát píseň „Bratříčku, zavírej vrátka“ na počest Ukrajině, která čelí ruské invazi. Stejně tomu bylo minulý týden při utkání play-off Evropské konferenční ligy proti Fenerbahce Istanbul. Úvodnímu výkopu předcházela minuta potlesku.

Slavia začala aktivně, hostující brankář Holec si ale se Schranzovou přízemní střelou bez problémů poradil. V 17. minutě zahrozila i Sparta, kapitán Pavelka přihrál do vápna na Haraslína, jehož pokus ve skluzu zblokoval obránce Jurásek. Po půlhodině hry Sorovu hlavičku po Bahově centru vytáhl Holec a vzápětí konečky prstů vyškrábl Juráskovu střelu na tyč.

O 10 minut později se už slávisté prosadili. Bah opět nacentroval do šestnáctky a na hranici malého vápna se do míče hlavou položil Lingr. Třiadvacetiletý záložník se trefil ve třetím kole po sobě a s 11 trefami mu spolu s plzeňským Beauguelem chybí jediný zásah na vedoucí dvojici nejlepších ligových kanonýrů této sezony Almásiho (Ostrava) a Jurečku (Slovácko).

V úvodu druhé půle Pešek z úhlu nepropálil Koláře. V 63. minutě Sor po Lingrově centru hlavičkoval vedle a jednadvacetiletý Nigerijec se neprosadil ani o chvilku později. Poté se k zakončení po rychlém přenesení hry dostal střídající Tecl, jenže Holec mu včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a vychytal ho.

Přestože Sparta potřebovala vyrovnat, její příznivci k tomu příliš nepomohli, jelikož v jejich kotli vznikl požár. Kvůli zásahu hasičů bylo utkání v mrazivém večeru přerušeno na téměř 10 minut. Hosté zahrozili v 90. minutě, Kolář ale Panákovu ránu zpoza pokutového území vyrazil.

Naopak ve druhé minutě jedenáctiminutového nastavení přidal pojistku na vítězství domácích Schranz. Slovenský reprezentant si naběhl na pas střídajícího Tecla, předběhl Ladislava Krejčího mladšího, který souboj zdánlivě vypustil, obešel Holce a zakončil do prázdné branky. V ročníku nejvyšší soutěže zaznamenal osmou trefu. Slavia má s 60 góly nejlepší útok ligy.

Sparta nevyhrála třetí z posledních čtyř kol a v ligové sezoně získala venku jen 18 z celkových 50 bodů.

Tagy: