Navalného zavřeli na Sibiři opět na samotku. Ráno ho budí Putinova oblíbená popová hvězda

Ruského opozičníka Alexeje Navalného zavřeli ve věznici Polární vlk na Sibiři opět na samotku, uvedli jeho spolupracovníci. Desetidenní trest dostal za to, že se řádně nepředstavil vězeňskému dozorci. Podle své mluvčí za dobu věznění strávil na samotce již téměř 300 dní. Navalnyj popsal, že ráno denně musí jako budíček poslouchat ruskou hymnu, kterou následuje píseň Jsem Rus od zpěváka Shamana, který hlasitě podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina i jeho invazi na Ukrajinu.

Pro vězněného kritika Putinova režimu představuje tento incident již 25. trest samotky, uvedla na sociální síti X Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Celkem už podle ní musel strávit ve zvláštních celách 283 dní. Jak připomnělo Rádio Svobodná Evropa, Navalnyj si v jedné z nejtvrdších věznic v Rusku, kam ho tajně přesunuli koncem loňského roku, vysloužil trest již podruhé ze stejného důvodu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozdělené toalety motivují naše k návratu domů, tvrdí Putin. Řada Rusů ale nemá ani kanalizaci

Navalnyj prostřednictvím svých spolupracovníků vylíčil, jakého budíčku se mu každý den v sibiřské trestanecké kolonii dostává. „Zpěvák Shaman je nyní Putinův hlavní zpěvák. Jeho nejpopulárnější píseň Jsem Rus zná každý, nahrávají se také její parodie. Samozřejmě, že jsem si ji chtěl poslechnout, ale jak by to bylo ve vězení možné? A potom mě přesunuli. Tady každý den v pět ráno slýcháme rozkaz: ‚Vstávejte!‘ Následuje ruská hymna a hned po ní druhá nejdůležitější píseň země – Jsem Rus,“ řekl uvězněný politik. Dodal ironicky, že skladba má na něj působit výchovně a že u jejího poslechu cvičí.

Jaroslav Dronov se pod uměleckým jménem Shaman svezl na vlně válkou živeného patriotismu, stal se stálicí ruské státní televize, píše agentura Reuters. Zpěvák, který podporuje Putinovu válku, je zároveň jednou ze stovek oficiálně schválených osobností, jež se mají podílet na prezidentské kampani současné hlavy Kremlu pro nadcházející volby, informoval deník Moscow Times.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové na jaře znovu rozjedou ofenzivu, míní Šedivý. Dvořák varoval před nástupem Trumpa

Tagy: