ČESKOSLOVENSKÝ VEČER na státní svátek 28. října: Zemanův projev a rozhovor s Čaputovou

Čaputová, Zeman

Československý večer 28. října na CNN Prima NEWS

Státní svátek v době pandemie. Bez udílení vyznamenání a ve stínu zpřísněných hygienických opatření. Jak obě republiky zvládají nejtěžší období od rozdělení společného státu? Projev prezidenta republiky Miloše Zemana i rozhovor se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou. Sledujte Československý večer na CNN Prima NEWS 28. října ve 20:05.

Program na 28. října:

20:05 Projev českého prezidenta Miloše Zemana

Vystoupení na zámku v Lánech bude náhradou za zrušený ceremoniál předávání státních vyznamenání.

20:12 Rozhovor se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Exkluzivní vysílání z Prezidentského paláce v Bratislavě moderuje Terezie Tománková.

21:00 – 22:15 Česko a Slovensko v době koronaviru

Státní svátek v době pandemie bez udílení vyznamenání a ve stínu demonstrací proti rouškám, omezení pohybu či plošného testování. Jak obě republiky zvládají nejtěžší období od rozdělení společného státu?

Zeman nakonec ustoupil

Zeman chtěl původně oslavy státního svátku v omezené míře zachovat. Jejich zrušení považoval za urážku státního svátku. Nakonec se však rozhodl na doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly předávání státních vyznamenání přesunout na příští rok. Informoval o tom hradní kancléř Vratislav Mynář. Seznam vyznamenaných zveřejní Pražský hrad 28. října 2020 na svých stránkách.

„Vážím si toho, že pan prezident dal na mé doporučení a předávání státních vyznamenání 28. 10. zrušil,“ ocenil na svém Twitteru prezidentovo rozhodnutí Roman Prymula.

Kolem čtyř desítek oceněných

Zeman uvedl, že letos ocení asi čtyři desítky osobností. Mezi vyznamenanými by měl být například i Roman Prymula, jehož skandál v posledních dnech rezonuje českou společností. Ministra zdravotnictví chce prezident ocenit za zvládnutí první vlny epidemie. Za boj proti koronaviru chce ocenit i zástupce armády, hasičů či policie.

Nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, by měl získat také loni zesnulý zpěvák Karel Gott či herec Karel Fiala, rovněž in memoriam. Prezident ocení i herce Pavla Trávníčka a nejvyšší státní vyznamenání avizoval také pro Jaroslava Kuberu (ODS), který na počátku roku zemřel ve funkci předsedy Senátu. Vdova Věra Kuberová ale ocenění odmítla převzít.

Podle informací ČTK by mezi vyznamenanými mohl být také Peter Weiss, který nedávno po sedmi letech skončil ve funkci slovenského velvyslance v Česku.

Tagy: