Sledujte Fialův mimořádný projev k národu. Promluví o politické a ekonomické situaci

Premiér Petr Fiala (ODS)

Mimořádný projev předsedy vlády Petra Fialy

Premiér Petr Fiala (ODS) přednese ve středu od 20:00 projev k národu. Bude se týkat aktuální politické a ekonomické situace, informoval Úřad vlády. Premiérovo vyjádření budete moci sledovat v přímém přenosu na Primě, CNN Prima NEWS i v tomto článku.

Na Fialův mimořádný projev naváže ve vysílání CNN Prima NEWS speciál Česko v čele EU, který startuje ve 21:30. Moderátor Michal Půr se bude ptát českých zástupců v Evropském parlamentu, zatímco Pavlína Wolfová vyzpovídá matadory české politiky v pražském studiu.

Víc než půl roku od jmenování řeší Fialova koaliční vláda kromě běžné agendy hlavně rostoucí inflaci, energetickou krizi či dopady války na Ukrajině včetně přílivu uprchlíků.

V době, kdy vrcholí přípravy na předsednictví Česka v Evropské unii, ovlivnila i celostátní politiku kauza údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Kvůli kontaktu s obviněným podnikatelem Michalem Redlem rezignoval ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Po úterním jednání koaličních lídrů Fiala řekl, že k větší rekonstrukci vlády není důvod a předseda STAN Vít Rakušan má jako ministr vnitra důvěru. Kandidáta na ministra školství chce STAN představit do konce týdne.

Vláda se snaží zmírnit dopady prudkého nárůstu cen energií a pohonných hmot, podle opozice ale nedostatečně. Kabinet ve středu mimo jiné probere návrh ministerstva průmyslu a obchodu na zavedení takzvaného úsporného tarifu, který má domácnostem kompenzovat část nákladů na spotřebu.

Tagy: