Sledujte ZÁZNAM Partie Plus: Zvládá vláda inflaci? A jak se vyvíjí válka na Ukrajině?

Česká koruna (Ilustrační foto)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (15)

Ceny v České republice rostou nejrychleji za poslední čtvrtstoletí. Inflace však ještě neřekla poslední slovo. Jak má se zdražováním pomoci stát a kde jsou naše možnosti? V nedělní Partii PLUS odpoví politolog Daniel Kroupa a komentátor Martin Komárek. Další hosté se mimo jiné budou věnovat válce na Ukrajině a prezidentským volbám ve Francii.

V březnu ceny podle statistiků meziročně vzrostly o 12,7 %. Největší vinu na zdražování mají pohonné hmoty, elektřina a plyn. Benzín a nafta stojí dnes o polovinu více než před rokem, ostatní energie asi o třetinu. Zdražení energetických komodit se již začíná propisovat do cen potravin a dalších druhů zboží, bez kterých se neobejdeme.

Olej do inflačního ohně přilévá také válka na Ukrajině, která je považována za obilnici Evropy. Ukrajinští zemědělci totiž sklidí méně pšenice, než bývá obvyklé. Ceny obilí proto raketově rostou. Česká republika je sice v tomto druhu zemědělských plodin soběstačná, její zásoby však pomalu skupují zahraniční obchodníci. Zatímco některé státy již přistupují k omezování vývozu, Česko se k tomu zatím staví liknavě.

Pomáhá vláda dostatečně všem lidem, které ohrožuje chudoba? Jak zvládá inflační vlnu i příchod stovek tisíc uprchlíků? I to jsou otázky pro politologa Daniela Kroupu a šéfkomentátora regionálních Deníků Martina Komárka.

Blíží se konec války na Ukrajině, nebo se musíme připravit na opotřebovávací konflikt? Více s politickým geografem Vladimírem Baarem. A na volby ve Francii se zaměříme s bývalým diplomatem Petrem Janyškou.

Velikonoční Partie PLUS na Primě a CNN Prima NEWS startuje v neděli 17. dubna v 11:50 hodin.

Tagy:
Francie Evropa ceny inflace Partie Terezie Tománkové zdražování Daniel Kroupa Česko Petr Janyška Martin Komárek drahota Partie PLUS Vladimír Baar ruská invaze na Ukrajinu