Rakev s Abrhámem vyprovodil potlesk. Havlová se málem rozplakala

Havlová zavzpomínala na první setkání s Abrhámem.

Abrhám nebude pohřben s Šafránkovou

Desítky lidí se v pondělí při bohoslužbě v kostele sv. Anežky České na pražském Spořilově rozloučily s Josefem Abrhámem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců poslední doby zemřel 16. května ve věku 82 let. Do kostela přišlo mnoho jeho hereckých kolegů včetně Zdeňka Svěráka, Jiřího Macháčka, Martina Dejdara nebo Jiřího Bartošky. Po mši v zaplněném kostele na svého kolegu zavzpomínaly na přání Josefa Abrháma mladšího herečky Dagmar Havlová, Eliška Balzerová a Iva Janžurová a herec a režisér Jan Kačer. Za rakví vynášenou z kostela zněl dlouhý potlesk.

Kromě hereckých kolegů se přišli Abrhámovi poklonit bývalý ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), ředitel Národního divadla Jan Burian nebo ředitel České televize Petr Dvořák.

Rozloučit se se svým sousedem přišlo také mnoho lidí, kteří ho znali z okolí a kteří se loni loučili s jeho životní i hereckou partnerkou Libuší Šafránkovou. Před kostelem psali své vzpomínky na něj i přání a vyznání do kondolenční knihy, k dispozici byla po roce i kondolenční kniha Šafránkové.

Dagmar Havlová zavzpomínala na své první herecké setkání s Abrhámem při práci na filmu Holka na zabití z poloviny 70. let. „Tehdy ještě svobodná Libuška (Šafránková) mě zaúkolovala, abych Pepu na natáčení střežila, jestli nekouká moc po holkách. Nekoukal. Pracovali jsme 12 hodin denně a po večerech Pepa štábu hrál úžasně na piano,“ řekla Havlová.

Připomněla další filmy, které s Abrhámem natáčela a ocenila „jeho nesamozřejmou kolegialitu, jeho eleganci, noblesu, kterou jsi zdědil i ty, a ten jeho smysl pro humor“, řekla Abrhámovu synovi Josefovi. Připomněla pak další filmy, kde se objevila spolu s jeho otcem jako třeba Upír z Feratu nebo Trhák.

„Uplatňoval v nich svůj jedinečný talent a svůj ostýchavý šarm,“ dodala. Podle reportérky CNN Prima NEWS Daniely Révai se bývalá první dáma při svém proslovu téměř rozplakala. „Zřejmě to pro ni bylo emotivně velmi vypjaté,“ sdělila.

Termín 6. června nebyl vybrán náhodou

Balzerová, která s Abrhámem hrála mimo jiné ve filmu Vrchní, prchni!, připomněla, že pondělní termín posledního rozloučení nebyl vybrán náhodou. „Přesně před rokem 6. června jsi byl ještě s Libuškou, oslavovali jste v předvečer jejích narozenin, a druhý den Libuška nastoupila na plánovaný zákrok do nemocnice a už jste se neviděli. A dneska 6. června věřím, že už jste zase spolu,“ řekla. Na závěr proslovů zazněla v kostele nahrávka moravského cimbálu, na které hrál Josef Abrhám.

Abrháma proslavily role fešáků, svůdníků, lékařů nebo falešného vrchního, role humorné i vážné. Vděčné úlohy hrál Abrhám také v komedii Kulový blesk, v rozverné Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů či v Žebrácké opeře. Divákům se do paměti zapsal také jako záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města. Abrhámovou nejvýraznější rolí z poslední doby byl kancléř ve filmovém debutu Václava Havla Odcházení z roku 2011.

Tagy: