RADAR: Do Česka se vrací bouřky s vydatnými lijáky. Podívejte se, kde všude udeří

Bouřka udeřila v Praze (27. 6. 2024).

Počasí (3.8.2024 7:17)

Zatímco koncem pracovního týdne se Českem prohnaly bouřky doprovázené silným deštěm, na sobotu slibují experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zpočátku o něco příznivější počasí. Dlouho však nevydrží – bouřky s vydatným deštěm by měly znovu udeřit v neděli.

Ve srovnání s pátečními bouřkami by měla být sobota mnohem klidnější. Obloha bude většinou polojasná, zaprší pouze ojediněle. „V odpoledních hodinách se můžeme setkat s přeháňkami nebo bouřkami zejména v Čechách, a to při zvětšené oblačnosti,“ upřesnil meteorolog Josef Hanzlík pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Spadané stromy i zatopené silnice. Na Olomoucku řádily bouřky, zasahovaly desítky hasičů

Teploměry v sobotu naměří 23 až 27 °C, na severovýchodě kolem 21 °C. Výrazně chladněji bude na horách. V polohách nad 1000 metrů se budou teploty pohybovat okolo 18 °C, v Jeseníkách a Beskydech dokonce klesnou až k 14 °C.

Neděle bude deštivá. Meteorologové hlásí oblačno a přechodně na většině území přeháňky. Ojediněle se mohou objevit i bouřky. „Vypadá to, že bouřky budou v pohybu,“ řekl meteorolog Josef Hanzlík pro CNN Prima NEWS. Opět by je měl podle něj doprovázet vydatný déšť. Napršet by mělo i kolem 30 mm srážek. Denní teploty dosáhnou 22 až 26 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Pochmurné počasí by mělo vydržet i do začátku nového týdne. Obloha bude v pondělí oblačná. Na horách a na severovýchodě se místy mohou objevit přeháňky, jinde jen ojediněle. K večeru by pak mělo mraků ubývat. Nejvyšší denní teploty budou oscilovat mezi 23 a 27 °C.

Předpověď na úterý je příznivější: meteorologové hlásí jasno až polojasno. Se sluníčkem se oproti předchozím dnům i mírně oteplí. Teploty se vyšplhají k 25 až 29 °C.

Tropické třicítky by měly dosáhnout ve středu. V polovině pracovního týdne nejvyšší denní teploty vystřelí k 29 až 33 °C. Bude jasno až polojasno, večer však bude od západu mraků přibývat. Do Čech místy přinesou i přeháňky nebo bouřky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Tagy: