Sledujte RADAR: Česko pokryje silná vrstva ledovky. Kde si dát největší pozor?

Ledovka výrazně komplikuje život obyvatelům Ústí nad Labem. Záchranáři hlásí enormní množství výjezdů.

Počasí 17.1.2024 6:38

Česko bude ve středu a ve čtvrtek trápit nebezpečná ledovka. Vrstva ledu přesáhne dokonce pět milimetrů, varují meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vyskytnout se mohou také sněhové přeháňky či mrznoucí déšť.

Od jihozápadu postoupí do střední Evropy výrazná teplá fronta. „Ve středu bude převážně zataženo, mělo by sněžit, na severozápadě a severu se vyskytne i silnější sněžení,“ uvádí meteorologové v předpovědi. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi −1 až +4 °C, v jižní polovině Čech a na východě Moravy a Slezska až na 6 °C. Vát bude slabý, místy mírný jihovýchodní až jižní vítr rychlostí 3 až 7 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách až 25 m/s (90 km/h).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ledová Gertruda se žene na Německo. Zemi ochromí sníh a černý led, problémy budou i v Česku

Noc na čtvrtek bude většinou zatažená, místy se vyskytne občasný déšť a k ránu na severu a severozápadě Čech i sněžení. Nejnižší teploty klesnou na 5 až 1 °C, v severní polovině Čech a na západě Moravy až na −2 °C. Vát bude mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Ve čtvrtek během dne bude většinou zataženo s občasným deštěm, který bude od severozápadu přecházet ve sněžení. K večeru bude sněžení ustávat a později v Čechách ubyde i oblačnosti. Teploty se budou pohybovat v intervalu 4 až 8 °C, na severu a severozápadě Čech se budou pohybovat kolem 1 °C. Vát bude mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Na středu a čtvrtek je pro většinu České republiky v platnosti výstraha před ledovkou. Meteorologové (ČHMÚ) varují, že se místy může vytvářet velmi silná ledová pokrývka, která přesáhne sílu i pěti milimetrů. „Hrozí nebezpečí četných úrazů při chůzi a vysoké nehodovosti. Možné výpadky v dodávce elektřiny, zásobování a zdravotnických služeb. Doporučuje se omezit vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy,“ uvedli meteorologové ve výstraze. Pro sever Česka platí také výstraha před sněžením. Meteorologové očekávají, že za 12 hodin může napadnout více než sedm centimetrů nového sněhu.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek bude zpočátku oblačno až zataženo, postupně až polojasno. Ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na −2 až −6 °C, při sněhové pokrývce až na −8 °C. Přes den dosáhnou na −2 až +2 °C. povane mírný severozápadní až západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V sobotu bude jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na −3 až −7 °C, při sněhové pokrývce až na −9 °C. Přes den dosáhnou na −2 až +2 °C. Povane mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Na neděli meteorologové předpovídají polojasno až skoro jasno, ojediněle se vyskytnou mrznoucí mlhy. V noci teploty klesnou na −4 až −8 °C, při sněhové pokrývce až na −10 °C. Přes den se budou pohybovat mezi −2 až +2 °C. Vát bude slabý proměnlivý, postupně mírný jižní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Tagy: