RADAR: Do Česka se vrátí mráz, kde udeří nejsilněji? Problémy hrozí zahrádkářům i řidičům

V noci na pondělí budou teploty na severovýchodě Česka klesat pod nulu. Přízemní mrazíky mohou v polohách pod 600 metrů nad mořem poškodit vegetaci, hlavně teplomilnější plodiny, brambory a zeleninu. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pozor by si měli dát také řidiči, kteří již přezuli na letní pneumatiky.

Výstraha na mráz ve vegetačním období platí od pondělních 01:00 do 07:00. Týká se nižších poloh v Moravskoslezském kraji, v částech krajů Olomouckého a Pardubického a také Broumovska v Královéhradeckém kraji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zasáhlo Česko další tornádo? Meteorologové prověřují hlášení o živlu na Pardubicku

„Očekává se mráz, který může v polohách pod 600 m n. m. poškodit vegetaci, zejména teplomilnější plodiny, brambory a jinou zeleninu,“ uvedli meteorologové ve výstraze. Předejít škodám na úrodě se dá například zakrytím rostlin světlou netkanou textilií. Podle meteorologů je vhodné ponechat ji na místě i víc dní až do odeznění ranních mrazů.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Teplota.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se přízemní mrazy mohou vyskytnout také ve středu. Nejnižší teploty totiž klesnou na 6 až 2 °C, na západě a severozápadě až k 0 °C. Četné přízemní mrazy pak meteorologové předpovídají na čtvrtek, kdy se nejnižší noční teploty budou pohybovat kolem 4 až 0 °C.

Riziko však mohou přízemní mrazy znamenat také pro řidiče, kteří již přezuli ze zimních pneumatik. Letní pneumatiky jsou totiž uzpůsobené především na teploty nad 7 °C. Při chladnějším počasí tak mohou tvrdnout. Platí, že čím je chladněji, tím tužší pneumatiky jsou a hrozí nebezpečí jejich praskání.

Tagy: