Sledujte RADAR: Do Česka během víkendu dorazí pravá zima. Podívejte se, kde napadne sníh

Zasněžená ulice, 23. prosince 2023, Liberec

Počasí 13.1.2024 7:21

Víkendové počasí bude po delší době zase připomínat pravou českou zimu. Teploty budou většinou kolem bodu mrazu anebo pod nulou, někde se objeví i sněhové vločky. Nejvíce sněhu by mělo napadnout na horách na severu Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v této souvislosti výstrahu před sněhovými jazyky a závějemi.

sobotu bude zataženo až oblačno, místy se mraky roztrhají. „Zejména v jižní polovině území se bude během dne vyjasňovat,“ uvedla meteoroložka Tereza Matušková pro CNN Prima NEWS. Nasněžit by odpoledne nebo večer mohlo na severu a severovýchodě Čech. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi −2 a 2 °C, na horách klesnou k −4 °C. Bude foukat mírný, postupně čerstvý vítr, místy s nárazy kolem 55 km/h.

ČTĚTE TAKÉ: „Češi ignoranti“ naštvali horskou službu v Alpách. Za zbytečný zásah chce půl milionu

neděli bude oblačno až zataženo, zejména na jihu a jihovýchodě místy přechodně až polojasno. Stále bude foukat čerstvý vítr s nárazy kolem 55 km/h. Teploměry přes den ukážou −1 až 3 °C. Na severu a severovýchodně místy spadnou sněhové srážky, v nižších polohách pod 300 metrů i smíšené. Na horách bude sněžit vydatněji, na severu Čech se mohou objevit i závěje. „V kombinaci sněžení a silného větru se budou od středních poloh tvořit sněhové jazyky,“ upozornila Matušková. V průběhu neděle může na návětří hor nasněžit až 25 centimetrů.

ČHMÚ vydal výstrahu před sněhovými jazyky, které mohou zkomplikovat sjízdnost silnic. Platí pro kraje Ústecký (Děčín, Rumburk, Varnsdorf), Liberecký (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Liberec, Nový Bor, Semily, Železný Brod), Královéhradecký (Broumov, Náchod, Nové Město nad Metují), Pardubický (Lanškroun, Žamberk), Olomoucký (Olomouc, Šternberk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezský (Krnov, Opava, Vítkov). V nižších a středních polohách může být sníh i mokrý, tvorba jazyků tak bude přechodně ustávat. Ve vyšších polohách bude sníh suchý, prachový po celou dobu platnosti výstrahy.

Meteorologové varovali také před závějemi. Hrozí v krajích Libereckém (Jilemnice, Tanvald), Královéhradeckém (Dobruška, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí), Pardubickém (Králíky), Olomouckém (Jeseník, Šumperk) a Moravskoslezském (Bruntál, Rýmařov). Apelují na řidiče, aby nezapomínali na zimní výbavu a s sebou pak na cesty přibalili i sněhové řetězy, nářadí k případnému vyproštění vozidla, teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Ideálně by na silnice měli vyrážet za denního světla.

Mraky na obloze zůstanou i v pondělí. Místy bude padat sníh nebo sněhové přeháňky, na horách na severu bude sněžení četnější. Nejnižší noční teploty klesnou k −4 °C, při malé oblačnosti a slabším větru až k −6 °C. Přes den teploměry naměří od −1 k 3 °C. Vát bude silný vítr, na horách s nárazy kolem 70 km/h. Večer postupně zeslábne.

Sněžit bude v příštím týdnu i v úterý. Sněhových srážek však postupně ubyde. Noční teploty se mají pohybovat mezi −1 až −5 °C, přes pak okolo 2 až +2 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V průběhu týdne bude počasí velmi proměnlivé. Ve středu bude z počátku dne polojasno, ojediněle hrozí mrznoucí mlhy. Ráno bude velmi chladné, v noci teplota klesne až k −7 °C, při sněhové pokrývce až k −10 °C. Přes den má být −2 až l2 °C.

Mírně by se mělo oteplit až ve čtvrtek. Nejnižší noční teploty by se místy mohly vyšplhat i nad nulu ke 3 °C. Na většině území bude zataženo až oblačno, místy přijdou mrznoucí a dešťové srážky. Ke konci týdne jich však bude ubývat.

Tagy: