RADAR: Česku hrozí povodně, vydatně pršet začne už v pátek. Kde platí výstraha?

Déšť

Počasí (31.5.2024 6:07)

Česko čeká propršený víkend, přičemž se déšť může objevit už během pátku, ojediněle situaci navíc zkomplikují bouřky. Hydrometeorologický ústav kvůli vydatným srážkám vydal pro západní Čechy výstrahu. Tu směřoval i k povodňové aktivitě. Podívejte se, kde hrozí velká voda a kde spadne nejvíce srážek.

Již v pátek se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť, též platí, že se v nadcházející dny mohou objevit ojediněle bouřky. „Ráno a dopoledne bude pršet jen výjimečně, odpoledne a večer ale srážek přibude,“ uvedla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jana Hujslová ve vysílání CNN Prima NEWS. Nejvyšší teploty dosáhnou na 17 až 22 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Extrémní počasí pustošilo jih USA. Tři státy hlásí po bouřích a tornádech mrtvé

V noci na sobotu budou srážky pokračovat. Teploty klesnou na 15 až 11 °C, na jihozápadě až na 9 °C.

V sobotu se déšť vyskytne již na většině území. V severozápadní polovině Čech budou srážky i trvalé a vydatné. Nejvyšší teploty vyšplhají na 17 až 21 °C, při trvalejším lijáku se budou pohybovat jen kolem 16 °C. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V neděli by pak bouřky mohly být častější, a to zejména v Čechách. Přeháňky nebo občasný déšť se pak objeví na většině území. V noci rtuť teploměrů klesne na hodnoty v rozmezí 11 až 15 °C, při zmenšené oblačnosti až k 9 °C. Přes den pak stoupnou k 18 až 22 °C.

Hrozí povodně

Od pátečního poledne do nedělních šesti hodin ráno je pro oblast západních Čech v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před vydatným deštěm. Očekávají se totiž vydatné srážky s úhrny 30 až 60 mm, lokálně až 80 mm. Podle meteorologů hrozí možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Viditelnost může být snížená a vyskytnout se může aquaplaning. „Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Od pátečních 18 hodin je do odvolání v platnosti také druhý stupeň povodňové aktivity (SPA). „Vzhledem k vysokému nasycení půdy a velmi vydatným srážkám očekáváme během pátku vzestupy hladin toků v povodí horní Ohře i nad 2. stupeň a tocích pramenících v Českém lese (Mže a přítoky, Radbuza). Během soboty pak dojde k prudkým vzestupům hladin s možností překročení i 3. stupně,“ napsali meteorologové.

Déšť se na většině území bude vyskytovat také na začátku nového týdne. Během pondělí ale srážek a oblačnosti ubyde. Nejvyšší teploty dosáhnou na 18 až 22 °C. V úterý už se přeháňky vyskytnou jen místy a bouřky ojediněle.

Tagy: