Sledujte RADAR: Silné bouřky zasáhnou západní Evropu. Kdy dorazí do Česka?

Bouřka ve Velké Brtiánii

Počasí (7. 9. 2024 07:20)

Velkou Británii a Francii zasáhnou během víkendu silné bouřky a přívalové deště. Tamní meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu, podle nich hrozí i povodně. Ojediněle se bouřky a přeháňky během víkendu vyskytnou také v Česku. Vyšší úhrn srážek pak Český hydrometeorologický ústav očekává v noci na pondělí a na začátku nového týdne.

Pro většinu Spojeného království bylo na víkend vydáno žluté varování před silným deštěm, hrozícími povodněmi a narušením bezpečnosti. „Varování meteorologického úřadu platí od sobotních 21:00 do nedělních 18:00 a vztahuje se na téměř celou dolní část Anglie a Walesu, sahá až k Sheffieldu a táhne se od Imminghamu v Lincolnshire až k Tenby v Pembrokeshire,“ píše britský web Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Zemi to vře. Evropa zažila nejteplejší léto v historii měření, odborníci bijí na poplach

Bouřkové pásmo dorazí na jižní pobřeží v sobotu a přes noc se přesune na sever, uvedl meteorologický úřad. Na některých místech podle něj může spadnout až 100 mm srážek, hrozí riziko výpadků proudu a záplav, které mohou odříznout některé obce.

Podle meteorologů se množství dešťových srážek bude napříč varovnou oblastí značně lišit. „V některých lokalitách spadne méně než 10 mm srážek, zatímco v jiných 40 až 60 mm. Existuje menší pravděpodobnost, že na několika místech v rámci oblasti může do konce neděle spadnout 80 až 100 mm srážek, a to v poměrně krátkém časovém úseku. Tyto vyšší úhrny jsou o něco pravděpodobnější v jižní polovině výstražné oblasti,“ uvedli britští meteorologové.

„Výstrahy průběžně sledujeme a budeme se je snažit upřesnit během víkendu, jakmile se zvýší důvěra,“ uvedl pro web The Guardian zástupce hlavního meteorologa Meteorologického úřadu Dan Harris.

Výstrahu vydali i meteorologové ve Francii

Výstrahu před bouřkami a vydatným deštěm vydali také francouzští meteorologové. „Zpočátku bude intenzita srážek mírná, od odpoledne budou srážky výraznější. Bouřky se mohou vyznačovat hodinovými úhrny 20 až 40 mm, lokálně i více než 60 mm, silnou aktivitou blesků, dokonce i kroupami a nárazovým větrem. Za celé období se v nížinách očekává 50 až 80 mm (lokálně může spadnout i více než 100 mm). Na Ardèche Cevenne se očekává 80 až 120 mm, lokálně až 150 mm,“ uvedli francouzští meteorologové.

Bouřky s intenzivním deštěm se ženou i na Česko

Jak ve své předpovědi uvedl Český hydrometeorologický ústav, bouřky a přeháňky se během víkendu mohou ojediněle objevit také v Česku. V pondělí pak očekávají „vydatnější déšť, ojediněle i bouřky“. „Změna nastane již v noci na pondělí, kdy by měly srážky v podobě intenzivního deště a patrně i vnořených bouřek zasáhnout hlavně západ Čech. Během rána a dopoledne by se měly srážky pak přesunout na většinu území včetně Moravy a Slezska,“ napsali meteorologové na sociální síti X.

Ani v Česku není přesná lokalizace srážek zatím zcela jasná. „Bude záležet na trajektorii a vlastnostech tlakové níže, která přes naše území bude přecházet. Mělo by ale zapršet na většině území a lokálně i s možnými úhrny v řádu několika desítek mm. Ne všude ale takto vydatnější srážky budou,“ sdělili meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dlouhodobá předpověď meteorologů. Jaký bude podzim a kdy přijde první sněhová nadílka?

Tagy: