Sledujte RADAR: Tropické teploty s výstrahou. Podívejte se, kde hrozí kolapsy i dehydratace

Vedro (Ilustrační foto)

V Česku začne platit výstraha před vysokými teplotami

Již od úterního poledne vejde v platnost výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vysokými teplotami. Hodnoty na teploměrech budou na řadě míst přesahovat 30 °C, což s sebou nese nemálo rizik. Experti varují před dehydratací, kolapsy i nebezpečím přehřátí. Podívejte se na radar, zda nebezpečí hrozí i ve vašem okolí.

Výstraha před vysokými teplotami bude v platnosti od úterní 12. do 22. hodiny. Varování platí pro řadu krajů: Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský a Prahu.

„Odpolední teploty překročí 31 °C. Nejtepleji bude v Polabí, na jihu a jihozápadě Čech,“ uvádějí meteorologové. Spolu s naměřenými vysokými hodnotami hrozí mnoho rizik. „Vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace,“ jmenují experti.

Lidem, kteří se budou v zasažených krajích nacházet, doporučují, aby dodržovali pitný režim. „Zvyšte konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezte tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávejte děti ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ radí experti.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Od začátku týdne meteorologové očekávají, že naměřené hodnoty budou poměrně vysoké. V pondělí by se maxima měla pohybovat kolem 30 °C, ve středu teploměry zaznamenají až 31 °C. Zároveň však platí předběžné varování před bouřkami.

„Pravděpodobně ve čtvrtek a v noci na pátek se místy od západu vyskytnou silné bouřky doprovázené nárazy větru, přívalovými srážkami a kroupami,“ uvádějí ve výhledu meteorologové. Výstraha v platnosti není, to se však s blížícím se čtvrtkem pravděpodobně změní.

Tagy: