Sledujte RADAR: Teploty v Česku vystoupají k 24 stupňům, hrozí i bouřky. Podívejte se, kde

Bouřky v Praze

Počasí (2.5.2024 6:47)

V Česku budou v následujících dnech panovat teploty kolem 20 stupňů. Vyskytnout se mohou přeháňky nebo bouřky. Kvůli silnému větru a suchu zůstává v platnosti výstraha před požáry.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, přechodně místy až zataženo. V jihozápadní polovině Čech se mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty vystoupají k 20 až 24 °C, na horách se budou pohybovat kolem 17 °C. Povane čerstvý jihovýchodní vítr rychlostí 4 až 9 m/s, který místy v nárazech dosáhne 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Desítky tornád, mrtví a města změněná v trosky. Záběry odhalily zkázu v Oklahomě

„Na většině území Čech a na jihozápadě Moravy očekáváme zvýšené riziko vzniku a šíření požárů,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. V platnosti je kvůli tomu výstraha. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ varovali meteorologové. Doporučují proto nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

V noci na pátek bude oblačno až polojasno, od jihozápadu začne postupně přibývat oblačnosti. Místy se vyskytnou přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší teploty klesnou na 13 až 9 °C. Povane mírný jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek bude oblačno, místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 17 až 22 °C, na západě a jihozápadě se budou pohybovat kolem 15 °C. Vát bude mírný západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

Na sobotu meteorologové předpovídají většinou oblačno, místy se vyskytnou přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 12 až 8 °C. Nejvyšší teploty se budou pohybovat od 15 °C na jihozápadě a západě do 23 °C na východě. Vát bude mírný severozápadní, postupně severovýchodní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

V neděli bude oblačno až polojasno, místy se mohou vyskytnout přeháňky, ojediněle také bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 7 °C, přes den pak dosáhnou 17 až 22 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Tagy: