Česko sužuje silný vítr, na silnicích hrozí závěje a sněhové jazyky. Kde si máte dát pozor?

Těsně před republikánskými primárkami Iowu zasáhly extrémně silné mrazy a vydatné sněžení.

Počasí 15. 1. 2024 7:06

Do Česka proudí od severozápadu chladný vzduch, začátek pracovního týdne bude větrný a chladný, na horách se očekává intenzivní sněžení. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahy před sněhovými jazyky a závějemi, které budou až do úterý trápit sever a severovýchod České republiky. Na většině území očekávají meteorologové celodenní mrazy.

Nejvíce sněhu by mělo napadnout na začátku týdne v Jizerských a Orlických horách, Jeseníkách a zejména v Krkonoších. Tam může podle odhadů ČHMÚ napadnout až 30 cm nového sněhu, v hřebenových polohách možná i více.

Vát bude čerstvý západní až jihozápadní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h).

ČTĚTE TAKÉ: Spojené státy sevřely ledové kleště. Teploty klesly pod −40 stupňů, zima ovlivňuje i politiku

Kvůli silnému větru a nízkým teplotám se v těchto oblastech budou tvořit sněhové závěje. Ty hrozí především v Libereckém, Královéhradeckém, pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Sněhové jazyky potrápí řidiče především v Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Meteorologové vydali výstrahy. Varují, že zejména při cestách autem je třeba dbát zvýšené opatrnosti, některé cesty mohou být nesjízdné.

Pondělní ráno je mrazivé, teploty během dne se budou nejčastěji pohybovat kolem −4 °C, nicméně při uklidněném větru a projasněné obloze mohou klesat i k −7 °C. Na horách by měl vítr proti víkendu o něco zesílit a místy vát s nárazy až 90 km/h.

Úterý přinese proměnlivou oblačnost, na obloze se budou střídat mraky a sluneční paprsky, a hlavně v severní polovině našeho území očekáváme občasné sněžení a nebo sněhové přeháňky,“ uvedla meteoroložka CNN Prima NEWS Tereza Matušková. Noční teploty se budou pohybovat mezi −1 a −5 °C, přes den pak okolo −2 až 2 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„Během středy nás čeká krátká, ale výrazná změna v charakteru počasí. Nad střední Evropou se nakrátko prosadí výrazné frontální a teplotní rozhraní. To přinese kromě srážek i velké rozdíly v jejich skupenství. Zatímco v severní polovině území může sněžit, v jižní ve stejnou dobu pršet, anebo dokonce padat srážky mrznoucí,“ informují meteorologové z ČHMÚ.

Z počátku dne bude polojasno, ojediněle hrozí mrznoucí mlhy. Ráno bude velmi chladné, v noci teplota klesne až k −7 °C, při sněhové pokrývce až k −10 °C. Přes den má být −2 až 2 °C. Jaký přesně bude ale mít rozhraní vliv je v tuto chvíli podle meteorologů nejisté, nicméně riziko vzniku ledovky bude poměrně vysoké.

Čtvrtek bude opět ve znamení velkých teplotních rozdílů. Zatímco na jižní Moravě mohou odpoledne teploty dosahovat téměř až k 10 °C, v Karlovarském kraji už může mrznout.

V pátek už bude opět chladné počasí s teplotami kolem bodu mrazu. O víkendu by se ale podle předběžných očekávání meteorologů z ČHMÚ mělo začít oteplovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krávy zamrzly v ledu, smrtelnou past přežila jediná. Prosila mě o pomoc, svěřil se hasič

Tagy: