Spojené státy sevřely ledové kleště. Teploty klesly pod −40 stupňů, zima ovlivňuje i politiku

Těsně před republikánskými primárkami Iowu zasáhly extrémně silné mrazy a vydatné sněžení.

USA se potýkají s extrémním počasím

Mrazy kolem −40 stupňů, sněhové vánice, silný vítr, statisíce lidí bez proudu, ale také rekordně vysoký příliv. To je extrémní počasí na severu Spojených států. Problémy spojené s chladným počasím trápí Američany od Pacifiku až po Atlantik.

Vlna extrémního počasí zasáhla sever Spojených států. Sněhová bouře se postarala o přívaly sněhu. Teploty v Montaně, Severní Dakotě a Wyomingu spadly až k −40 stupňům. Statisíce domácností zůstaly bez elektřiny. Aerolinky musely zrušit přes sedm a půl tisíce letů. Státem Oregon se navíc prohnala silná vichřice a guvernér Nebrasky Jim Pillen vyhlásil stav nouze, informuje Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečné chování návštěvníků Krkonoš. Ničí a kradou cedule, které varují před lavinami

„Popadané stromy odstraňujeme speciální motorovou pilou. Jsme připraveni pomoci každému, kdo to bude potřebovat. Vytáhneme i auto ze sněhu,“ uvedl zaměstnanec technických služeb Christian Mena.

Arktické počasí zasáhlo také Iowu. Teploty blížící se zimním teplotním rekordům a husté sněžení tam skoro zastavily běžný život. „Bydlím tady už asi 15 let, vím, že je to typické počasí. Ale zvláštní je, že všechno přišlo během jediného týdne,“ popsala obyvatelka iowské metropole Des Moines Eboni Jonesová.

Mrazivé počasí v Iowě přimělo republikánské uchazeče o Bílý dům Donalda Trumpa, Nikki Haleyovou i Rona DeSantise zrušit předvolební akce, informuje BBC. Přičemž už v pondělí jsou první republikánské primárky. Počasí by mohlo negativně ovlivnit volební účast.

Pobřežní oblasti Oregonu zas potrápil rekordně vysoký příliv. Tamní rybáři jen bezmocně sledovali, jak příboj odnáší jejich domky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: CNN: 2023 byl nejteplejším rokem za 125 tisíc let. Jak letos příroda zasáhla do života lidí?

Tagy: