Sledujte RADAR: V Česku udeří silná vichřice, může mít i přes 100 km/h. Jak bude u vás?

Až do sobotní 22. hodiny je v Česku v platnosti výstraha před silným větrem. Ten může v nárazech dosahovat i rychlosti kolem 90 km/h, na horách i 110 km/h. Půjde tak podle Beaufortovy stupnice až o silnou vichřici. Situaci může komplikovat také sníh a déšť, který zejména na horách způsobí rychlé odtávání sněhu. Hladiny toků se proto budou zvedat. Počasí nejen ve svém kraji můžete sledovat na meteorologickém radaru.

V sobotu bude zataženo až oblačno, zejména na horách se očekává občasný déšť nebo přeháňky, na severovýchodě pak srážky vydatnější. Na horách je vystřídají srážky smíšené a sněhové. „Čerstvý vítr a déšť bude způsobovat rychlé odtávání sněhové pokrývky, hladiny toků odvodňujících hory se budou zvedat,“ varují meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozí kolaps polárního víru, silně ovlivní počasí v Evropě. Jak bude v Česku?

V platnosti je také výstraha, a to před silným větrem. Varování, jež platí pro všechny kraje, by mělo skončit ve 22 hodin. „Místy bude západní vítr dosahovat rychlosti 55 až 90 km/h, na horách až 110 km/h. Hrozí poškození stromů a lesních porostů, stejně tak menší škody na budovách. V důsledku uvolněných předmětů nebo zlomených větví může dojít k úrazu. Čekají se možné komplikace v dopravě,“ pokračují experti z Českého hydrometeorologického ústavu.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat na radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Vítr.

Lidé by měli zajistit svá okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a zabezpečit například skleníky. „Dále by měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry,“ dodávají. Nejvyšší denní teploty budou v sobotu příjemné, pohybovat se budou mezi 8 až 12 °C, na jihu Moravy teploměry naměří až 14 °C.

V noci na neděli bude oblačno až zataženo, zejména na horách, k ránu na většině území, se čeká déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 9 až 5 °C. Čerství západní vítr může místy dosahovat rychlosti kolem 70 km/h, na horách až 90 km/h.

Neděle bude opět zatažená až oblačná. Meteorologové očekávají občasný déšť nebo přeháňky, na severu ve výšce nad 600 metrů pak srážky sněhové. Ty by postupně měly ubývat, stejně tak oblačnost. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 7 až 11 °C, na jihu Moravy teploměry naměří až 13 °C. Odpoledne se od severovýchodu čeká ochlazení. Vát bude v nárazech západní vítr o síle až 70 km/h, na horách až 90 km/h. K večeru by však měl slábnout.

Tagy: