Hrozí kolaps polárního víru, silně ovlivní počasí v Evropě. Jak bude v Česku?

Ve stratosféře dojde během následujících dnů k silnému oteplení, které způsobí kolaps polární cirkulace. Tento jev by v následujících týdnech měl vytlačit polární vír, jenž může výrazně ovlivnit počasí v Evropě a Severní Americe. Pro Českou republiku ale meteorologové žádné výrazné teplotní výkyvy neočekávají.

V následujících dnech dojde k meteorologickému jevu, kdy prudce vzroste teplota vzduchu ve výšce asi 30 kilometrů nad zemským povrchem a proudění větrů kolem Arktidy zpomalí nebo změní směr, informuje web axios.com.

Jev známý jako náhlé stratosférické oteplení může potenciálně narušit fungování polárního víru a ovlivnit troposféru (vrstvu atmosféry pod stratosférou), což může mít vliv na počasí v Evropě a v USA pro následující týdny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policisté s radarem na sjezdovce v Lipně. Naměřili rychlost, za kterou je jinde tučná pokuta

Podle webu Severe Weather se nad severem Spojených států objeví chladná anomálie, která se rozšíří na východ a severovýchod. Teploty by kvůli tomu v Americe mohly klesnout až k minus osmi stupňům Celsia.

Srážkově průměrné období

Vlivem nízkého tlaku dojde ke snížení teplot oproti dlouhodobému průměru také v časti Evropy. Nad centrální částí kontinentu se vyskytne převážně jižní a západní (teplejší) proudění vzduchu a teploty by se měly pohybovat okolo jednoho stupně. Pod bod mrazu klesnou v severní Evropě a v oblasti britských ostrovů.

Pro naše území ale Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) žádné výrazné změny v počasí neočekává. „Období příštích čtyř týdnů (13.2. 2023 až 12.3. 2023) jako celek očekáváme teplotně i srážkově průměrné,“ uvádí ČHMÚ v dlouhodobé předpovědi s tím, že v prvním týdnu se teploty budou pohybovat na hranici průměrných a nadprůměrných hodnot. Další tři týdny by pak měly být teplotně průměrné.

Tagy: