Sledujte RADAR: Vrátí se tropické teploty, ale i bouřky. Podívejte se, kde udeří

Nejvyšší teploty hrozí o víkendu v Praze

V sobotu podle meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosáhnou nejvyšší teploty 28 °C, v pondělí ale bude na jihu Moravy až 34 °C. Meteorologové proto vydali varování před vysokými teplotami, které se mohou vyskytnout v neděli a pondělí právě na jižní Moravě. V novém týdnu se také vyskytnou déšť a bouřky.

Od západu se nad území České republiky rozšiřuje nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. V sobotu bude obloha většinou oblačná, ráno a večer místy i skoro jasná. Ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky nebo i bouřky, informuje ČHMÚ na Twitteru. Nejvyšší teploty vystoupají na 22 až 26 °C, na jihu Moravy až na 28 °C. Vát bude mírný západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který večer zeslábně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tornádo pustošilo předměstí Milána. Den se změnil v noc, rozsvítily se i pouliční lampy

Noc na neděli bude převážně polojasná, na severozápadě a severu až oblačná. Nejnižší teploty klesnou na 15 až 11 °C, v údolích ojediněle až na 9 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu. V neděli proto meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu očekávají teploty 27 až 31 °C. Obloha bude převážně polojasná, odpoledne a večer ale začne od západu přibývat oblačnosti a ojediněle se vyskytnou přeháňky. Vát bude slabý, přes den mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, v Čechách místy s nárazy kolem 15 m/s.

Začátek nového týdne opět přinese vyšší teploty. Ty se v pondělí budou pohybovat mezi 26 a 31 °C, na jihu Moravy ale stoupnou až na 34 °C. Obloha bude oblačná a ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňky. Během dne oblačnosti přibude a na většině území se očekává déšť a místy i bouřky. Vát bude slabý, během dne mírný jihozápadní až jižní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Oblačno až zataženo předpovídají meteorologové také na úterý. Na většině území se vyskytnou přeháňky a místy i bouřky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 24 až 28 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který v bouřkách zesílí.

V platnosti nadále zůstává výstraha před nebezpečím požárů, v sobotu před polednem ji však meteorologové zmírnili. Bez rizika jsou nyní oblasti kolem Olomouce, Hranic, Rožnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí a jihovýchodní část Moravskoslezského kraje. Naopak vysoké riziko i nadále platí pro Karlovarský a Ústecký kraj, severní část Plzeňského a většinu Středočeského kraje, dále pro velkou část Vysočiny a Jihomoravského kraje. Na zbytku území platí nízký stupeň nebezpečí.

Tagy: