Tornádo pustošilo předměstí Milána. Den se změnil v noc, rozsvítily se i pouliční lampy

Ilustrační foto

Tornádo udeřilo v Miláně

Předměstím severoitalského Milána se v pátek prohnalo silné tornádo. Meteorolog Scott Duncan ho popsal jako chvíli, kdy se den proměnil v noc, a dokonce se rozsvítily i pouliční lampy. Takhle poetické však zřejmě nebudou jeho následky, podle odhadů italského listu Corriere della Sera přírodní živel zranil nejméně dvanáct lidí. V oblasti Lombardie řádí silné bouřky, hasiči během dne zasahovali u 110 případů.

Tornádo udeřilo mezi obcemi Cernusco sur Naviglio a Gessate, které leží poblíž Milána, kolem 11. hodiny dopoledne, informoval list Corriere della Sera. Video, na kterém je silný vír zaznamenán, okamžitě obletělo sociální sítě:

Tornádo trhalo střechy a vyvracelo stromy, místní úřady se obávají ztrát na životech, upozornil portál MeteoWeb. Hasiči museli v souvislosti s tornádem a bouřkami vyjíždět ke 110 událostem. Většinou se mělo jednat o zaplavené sklepy a ulice či popadané stromy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RADAR: Silné bouře budou řádit v Česku i v pátek. Podívejte se, které oblasti zasáhnou

Silná vichřice v Lombardii způsobila mnoho obtíží také na silnici, kdy na auta padaly stromy. V oblasti Bergamo spadl vyvrácený strom na auto se čtyřmi lidmi na palubě, včetně dvou dětí ve věku jedenáct a dvanáct let. Cestující byli převezeni do místní nemocnice s vážnými zraněními. Nahlášeny byly i další podobné události, ty se ale naštěstí obešly bez zranění, informuje italský web la Repubblica.

V Lombardii, stejně jako v provincii Benátsko, padaly kroupy o velikosti tenisových míčků, které způsobily nemalé škody na úrodě i majetku „U Mantovy zasáhly pole kukuřice, sójových bobů, rajčat připravených ke sklizni, vodních melounů, melounů, dýní. Špatné počasí způsobilo škody i na střechách domů a přístřešků, stejně jako na sklenících a fotovoltaických panelech,“ informoval web.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří kroupy zasáhly Itálii, podívejte se na celou reportáž

Tagy: