Sledujte ZÁZNAM: Babiš letí na summit V4. Jak chtějí lídři řešit změny klimatu?

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Babiš před odletem na summit V4 v Maďarsku

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek zúčastní v Budapešti summitu premiérů zemí V4 s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Mají jednat o vzájemné spolupráci, ale i o globálních otázkách včetně klimatických změn. Sledujte vyjádření českého premiéra před odletem do Maďarska od 7:30.

Předsedové vlád Česka, Maďarska, Polska a Slovenska budou s prezidentem Jižní Koreje společně jednat podruhé, první takový summit se konal v roce 2015 v Praze. Za hlavní témata nadcházejícího setkání označila česká strana obchodní, vědeckou či energetickou spolupráci V4 s asijskou zemí, dále pak společný postup proti zmírňování dopadů covidu či boj proti klimatickým změnám.

Babiš se podle sdělení úřadu české vlády chystá po plenárním jednání a pracovním obědě sejít také s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem. Jeho program v Budapešti pak uzavře bilaterální jednání s jihokorejským prezidentem. Když se Babiš s Mun Če-inem před třemi lety setkal v Praze, mluvilo se mimo jiné o jaderné energetice v souvislosti se zájmem jihokorejské společnosti KHNP o dostavbu jaderných bloků v ČR.

Český premiér má na programu také samostatný rozhovor s lídrem Jižní Koreje. Společná tisková konference všech pěti aktérů se očekává krátce po poledni. Vyjádření před odletem můžete živě sledovat zde v článku od 7:30.

Tagy: