Sledujte ZÁZNAM brífinku s Rakušanem. Jak si vláda poradí s dalšími uprchlíky?

Ministr vnitra Vít Rakušan

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 21. 3. 2022

V pondělí odpoledne znovu zasedl Ústřední krizový štáb, aby řešil problémy spojené s ukrajinskou migrační vlnou. Po jednání vystoupí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který představí nadcházející kroky vlády. Tiskovou konferenci můžete sledovat od 16 hodin na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Podle Rakušana od začátku ruské invaze přišlo do Česka na 270 tisíc Ukrajinců. Polovinu z nich tvoří děti a čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Česko už naráží na hranici ubytovacích kapacit. Počty utečenců, které proudí především na území střední Evropy, se přitom v nadcházejících dnech mohou nadále zvyšovat.

Vláda proto bude žádat o prodloužení nouzového stavu. Ten podle Rakušana potřebuje ke krizovému řízení a rychlému přijímání opatření na pomoc uprchlíkům. Zmínil, že jen tak je například možné běžence rozdělovat mezi kraje nebo že víza mohou vyřizovat i policisté.

„Posilujeme spoje do Německa a Rakouska, vysíláme info přes ukrajinského velvyslance v Praze Jevhena Perebyjnise, že situace u nás už je vážná a nově příchozí nedostanou dostatečný komfort,“ varoval v neděli Rakušan v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Tagy: