Smrt z Kremlu nebo Okamurův Facebook. Jaké hlášky padaly v Partii s Rakušanem a Fialou?

Hosty nedělní Partie byli ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a šéf poslanců SPD Radim Fiala

Nejlepší hlášky z Partie 20.3.2022

Nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS byla opět plná ostrých názorových střetů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a šéf poslanců SPD Radim Fiala se pohádali kvůli válce na Ukrajině, sociálním sítím Tomia Okamury nebo podpoře ruského prezidenta Vladimira Putina.

  • Vít Rakušan (STAN) ostře o šéfovi SPD Okamurovi: „Vláda si válku nevymyslela, těšili jsme se, že po covidu se budeme věnovat normálním věcem. Postavili jsme se k tomu čelem, vždy jsme věděli, co je Putin zač. Nepromazáváme facebookové stránky jako váš pan předseda.“
  • Radim Fiala (SPD) si to nenechal líbit: „Nevím, proč to udělal. Facebook mu někdo dělal. Nebyly to citáty, které by byly proti našim občanům. Znamenaly mír a mírové dohody.“
  • Hádku ohledně počtu uprchlíků v Česku už Rakušan nevydržel: „Mám skoro pocit, že mě SPD snad vyzývá k evropským kvótám. To je velký mentální posun,“ rýpl si. „To vůbec ne, na to zapomeňte,“ odvětil Fiala.
  • Rakušan o možném vzniku uprchlických táborů: „Jsem zvyklý nelhal. Slíbit, že nebudou, nemohu. Nevím, jestli uprchlická vlna bude 10 milionů lidí. Může zasáhnout Evropu takovým tlakem, jaký jsme si nedovedli představit.“
  • SPD má strach o bydlení Čechů: „Obáváme se, aby nedošlo k tomu, že v nájemních bytech, kde žije rodina, nedávali majitelé výpovědi a nesnažili se ubytovat Ukrajince, protože to bude mít větší finanční efekt,“ prohlásil Fiala. Vláda totiž zvažuje příspěvky rodinám, které válečné uprchlíky ubytují.
  • Oba aktéři se pohádali kvůli vztahu SPD k Rusku. „Válku neovlivní nikdo, jen agresor Putin, kterému jste tleskali. Podporovali jste ho, tvořili jste jeho podhoubí tady v Česku,“ ohradil se ministr vnitra Rakušan. „S Ruskem nemáme nic společného. Nedostali jsme ani rubl, ani lahev vodky. Snažíte se z nás udělat proruskou stranu, to není pravda,“ osočil se Fiala.
  • Fiala se obhajoval sdílením amerických prezidentů: „Jsem rád, že o tom můžeme mluvit. Je to velký nesmysl. Pětikoalice na SPD nic nemá, tak vytahuje smyšlenky. Sdíleli jsme Trumpa i Bidena, lidi z Evropské unie. Neříkáte ale, že jsme prounijní a proameričtí. Abyste tomu dali korunu, říkáte, že jsme proruští.“
  • Rakušan se nedal a dál argumentoval, zejména Okamurou. „Válečný konflikt rozpoutal Putin, kterého Okamura sdílel s tím, že mráz nepřichází z Kremlu, ale z Bruselu. Byli jste ve skupinách ‚Přátelé Vladimira Putina‘. Možná ne vy osobně, ale vaši poslanci ano. Z Kremlu přichází smrt a vraždění dětí,“ usadil Fialu předseda hnutí STAN.
  • „Nikdy jsme prokremelští nebyli, přirovnávali jsme ekonomiku Evropské unie k ekonomice Sovětského svazu. A symbolem Sovětského svazu je Kreml,“ vysvětloval Fiala.

Tagy: