Sledujte ŽIVĚ Co Čech, to politik: Jak obhajuje Janeček svůj postoj k neočkování dětí?

Karel Janeček

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Neočkujme děti, prohlásil nedávno miliardář Karel Janeček, za což sklidil bouři a schytal kritiku z řad vědců. Jak obhajuje svůj názor k vakcinaci? V pořadu Co Čech, to politik! s ním budou diskutovat mikrobiolog z Akademie věd ČR Peter Šebo, který stojí za peticí pro povinné očkování, a módní návrhář Osmany Laffita. Debatu můžete sledovat od 18 hodin na CNN Prima NEWS i přímo zde v článku.

Filantrop a matematik Janeček se stal horkým tématem poté, co během předávání cen ankety Český slavík kritizoval vakcinaci dětí proti covidu. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat – proti jeho výrokům se postavili umělci i vědci a distancoval se od něj nadační fond Neuron, který v minulosti založil. „Vzhledem k jeho prohlášením není další spolupráce mezi NF Neuron a Karlem Janečkem možná,“ dodal fond, v němž figurují významní čeští vědci.

V pondělí odmítl, že by byl proti očkování jako takovému, dle svých slov jej považuje za jeden z nejdůležitějších nástrojů v boji proti pandemii. Zároveň ale podotkl, že očkování dětí musí být svobodným rozhodnutím každého rodiče.

Naopak za povinnou vakcinaci proti covidu se postavil Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. Současné pokusy motivovat neočkované jsou podle něj nedostatečné i kvůli tomu, že tato skupina lidí věří nesmyslům. Proto věří, že je povinné očkování jedinou cestou, jak se dostat z toho nejhoršího. Diskuzi dvou protichůdných názorových proudů doplní módní návrhář kubánského původu Osmany Laffita.

Pořad Co Čech, to politik! odstartuje v 18 hodin. Diskuzi hostů můžete sledovat na stanici CNN Prima NEWS i přímo zde v článku.

Tagy: