Sledujte ZÁZNAM: Covid ničí české hospodářství. Kolik dostanou firmy s omezením výroby?

Alena Schillerová

Tisková konference po jednání vlády

Vláda řešila, zda kvůli dopadům epidemie covidu na české hospodářství obnoví podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí část programu Antivirus. Firmy s omezením výroby a služeb by měly znovu dostávat 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Tisková konference po jednání vlády, na které vystoupí ministryně financí Alena Schillerová (ANO), je plánovaná na 15:00. Sledovat živě ji můžete v tomto článku.

Odbory a zaměstnavatelé obnovení příspěvku už dříve požadovali. Podle evropských pravidel je možné podporu firmám poskytovat do konce června příštího roku. Zatím se z Antiviru vyplatilo přes 50 miliard korun. Kabinet jednal od 14:00 formou videokonference.

Počty nových případů nákazy koronavirem jsou v Česku v posledních týdnech rekordní. V nemocnicích přibývá pacientů, a to hlavně neočkovaných. Babišova vláda v demisi vyhlásila od 26. listopadu na 30 dní nouzový stav, platí některé zákazy a omezení. Podnikatelé si stěžují na pokles tržeb. Kabinet v demisi se minulý týden shodl na tom, že vedle dalších kompenzací obnoví i vyplácení příspěvku B z programu Antivirus.

Tagy:
výroba Andrej Babiš Alena Schillerová peníze ANO 2011 Antivirus kompenzace vláda Česko koronavirus COVID-19 Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky