Epidemie by se měla začít lámat, myslí si Hamáček. Hongkong už není bezpečnou zemí

Jan Hamáček

Brífink po jednání krizového štábu

Hongkong je kvůli variantě omikron nově vyřazen ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem na tzv. mapě cestovatele. Na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového výboru to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něho by se epidemie mohla pomalu začít lámat k lepšímu.

„Nacházíme se stále ve vysoce rizikovém stavu. Začíná stagnovat pozitivita testů, což může být nějaký pozitivní signál, ale situace je nadále velmi špatná,“ sdělil Hamáček před novináři. „Predikce je taková, že by se to mělo pomalu lámat,“ doplnil.

Prognóza vychází z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, kterému šéfuje Ladislav Dušek. „Řídíme se podle jeho predikcí. Ty vychází z aktuálních proměnných. Netušíme, co s epidemií udělá varianta omikron,“ konstatoval dosluhující ministr vnitra.

Právě nová mutace může vývojem epidemie pořádně zamávat. Do Evropy se šíří především z Afriky a Asie. „Hygienické stanice mají pokyn sekvenovat všechny, kteří byli v Africe, v Izraeli nebo v Hong Kongu. Můžeme všem nařídit samoizolaci díky nouzovému stavu,“ vysvětlil Hamáček.

Hongkong je právě kvůli omikronu nově vyřazen ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem na takzvané mapě cestovatele. Dále připomněl, že vzhledem k situaci se bude vláda zabývat povinným očkováním pro některé skupiny obyvatel.

Tagy: