Do Čech přiletěl bronzový hrdina Choupenitch. Jak vstřebal své vítězství?

Zatímco většina sportovců ještě čeká na to, až na olympijských hrách přijde jejich čas, český šermíř běloruského původu Alexander Choupenitch už má dobojováno a japonské Tokio opustil. Do Prahy se rozhodně nevrací s prázdnou, povedl se mu historický zářez poté, co ve fleretu vybojoval bronz. Po příletu do české metropole se rozpovídá o svém životním úspěchu, což můžete sledovat od 13:30 živě v tomto článku.

„Chce se mi brečet, chce se mi smát. Hrozně divoký emoce. Já brečel v televizi? To už asi nebudu moct vydat žádný rap. Po prohraném semifinále jsem si všechny věci vyměnil. Celé oblečení, všechno. Byl jsem prázdný a unavený. Věděl jsem, že je to životní šance a nemůžu to pustit. Vzal jsem si vše nové a nastoupil jako nový člověk,“ vyprávěl krátce po zisku medaile 27letý Choupenitch, který má velmi kladný vztah k rapu.

Trvalo dlouhých 113 let, než některý z tuzemských šermířů vybojoval na olympiádě cenný kov. Choupenitch po prohře v semifinále šel na domácího Japonce Takahira Šikina, kterého na zásahy porazil jednoznačně 15:8.

„S Alexem za sebou máme za poslední roky skvělou práci. Věděl jsem, že je výborný šermíř, ale bylo těžké se s ním posunout na vyšší úroveň v tak krátkém čase. Celou dobu jsme tvrdě pracovali a teď za to máme historickou medaili pro Českou republiku. Jsem za ni moc šťastný,“ popisoval italský trenér českého hrdiny Stefano Cerioni.

Tagy:
Tokio Olympijské hry olympijské hry Česko sport Praha Letní olympijské hry v Tokiu 2021 bronzová medaile Alexander Choupenitch šerm fleret Stefano Cerioni šermíř