Sledujte brífink: Fiala s Rakušanem se vyjadřují ke zničujícím požárům v Českém Švýcarsku

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Vládní delegace v Českém Švýcarsku

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyrazili do Hřenska, kde od neděle hoří národní park České Švýcarsko. Chtějí se seznámit se situací, sdělil mluvčí vlády. Vyjádření obou politiků můžete sledovat živě v článku.

Rozsáhlý požár, který od neděle sužuje Národní park České Švýcarsko, likviduje na 300 hasičů ze 75 jednotek, včetně jednotky ze záchranného útvaru. Další čtyři týmy se zhruba 60 lidmi vyrážejí na místo. Česko kvůli požáru požádalo Slovensko o půjčení hasicích vrtulníků, které nedávno pomáhaly hasit požáry ve Slovinsku, a poptává v dalších státech velkokapacitní letadla na hašení. Pomoc v podobě vrtulníku nabídlo Polsko. ČTK to v úterý řekl mluvčí hasičského záchranného sboru Tomáš Pořízek a hasiči o tom informovali i na Twitteru.

Do Hřenska jedou premiér Petr Fiala (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a generální ředitel hasičů Vladimír Vlček, řekli mluvčí vlády Vojtěch Smolka a mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Do Hřenska se v úterý dostanou už pouze záchranné složky. Na místo přijíždí další hasiči z celé republiky. Vodu znovu nabírá vrtulník. Děčín připravil ubytování pro evakuované v základní škole. Svoláno je zasedání krizového štábu. Zasaženo bylo několik objektů v části Mezná. V národním parku hoří od nedělního rána. Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan řekl, že situace se ráno zklidnila a vítr se utišil, což pomáhá při zásahu.

Tagy: