Sledujte ŽIVĚ Hlavní zprávy: Matka, která odmítla očkovat svou dceru, chce dál bojovat

Eva Perkausová a Roman Šebrle v roce 2018.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Zpravodajská hodina nabitá informacemi z domova i ze zahraničí. Hlavní zprávy na CNN Prima NEWS a FTV Prima startují už v 18:55. Co se v nich mimo jiné dozvíte?

Matka, která nenechala dceru naočkovat proti tetanu po kopnutí koněm, ve středu chtěla nechat holčičku vyšetřit u nezávislé lékařky. Jenže marně. Ani ta prý nechce dívenku ošetřit a posoudit riziko onemocnění. Matka je ale připravená bojovat i nadále. Zatím totiž stále platí opatření odvolacího soudu, podle kterého se holčička musí předat do péče nemocnici.

Kůň způsobil dívce tržnou ránu, kterou jí ošetřili v českobudějovické nemocnici. Doporučili očkování proti tetanu, které je v ČR povinné, ale dítě očkované nebylo.

Matka vakcínu neakceptovala, přijala pro dítě pouze antibiotika a imunoglobulin. Zdravotníci dívku propustili na reverz s tím, že není v ohrožení života. Přesto nemocnice prostřednictvím odboru sociálně-právní ochrany dítěte iniciovala vydání předběžného opatření. Matka ale dcerku nepředala a ukryla ji, s očkováním nesouhlasí.

Senát krajského soudu podle Ligy lidských práv předběžné opatření potvrdil a závěrem zdůraznil, že nejde o žádný drastický zásah. Podle krajského soudu opatření nenařizuje nemocnici provést očkování – nařizuje pouze předání do péče nemocnice, přičemž je na zdravotnících, jak léčbu vyhodnotí.

Advokátka rodiny Zuzana Candigliota se podle ČTK domnívá, že se odvolací soud nevypořádal s jejími argumenty a soudkyně se nezajímaly o nejlepší zájem dítěte. „Nezabývaly se mírou rizika, ani tím, proč by nezletilá měla být hospitalizována zrovna v nepřátelské nemocnici, která vědomě lhala o ohrožení nezletilé,“ uvedla Candigliota.

Rodina i právníci Ligy lidských práv považují vydání a vynucování předběžného opatření za útok na lidské svobody, který je ve zjevném rozporu se zájmem nezletilé. Proto podají ústavní stížnost.

Další pondělní program na CNN Prima NEWS:

360° Pavlíny Wolfové ve 20:15

Nejdůležitější události dne analyzované ze všech úhlů pohledu. Pokud o nich mluvíte, my také.

Zprávy ve 21:00

Ty nejnovější ověřené zprávy z domova i ze světa. Rychle, stručně a srozumitelně.

K věci 21:25

Podrobný rozbor aktuálních událostí a témat Marie Bastlové s významnými postavami veřejného života.

Zprávy ve 22:00

Ty nejnovější ověřené zprávy z domova i ze světa. Rychle, stručně a srozumitelně.

Tagy: