Sledujte ŽIVĚ interpelace na ministry: Jak je na tom Česko s pomocí pro Ukrajince?

Ministři vlády Petra Fialy ve Sněmovně

Sněmovna ve čtvrtek dopoledne vydala expremiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. To samé se stalo i v případě bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) v kauze někdejší multifunkční karty Opencard. Odpoledne jsou na programu pravidelné interpelace na ministry a premiéra Petra Fialu (ODS). Jednání dolní komory sledujte živě v tomto článku.

Babiš ve čtvrtek ráno uvedl, že po věcné stránce se vydání k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo nebrání. Na tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO řekl, že nic protizákonného neudělal. Stíhání opět označil za účelové a kauzu za uměle natahovanou.

Kromě předsedy ANO je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Dotační případ Čapí hnízdo pokračuje třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát a mandátový a imunitní výbor vydání doporučil plénu i nyní. Bývalý premiér tvrdí, že kauza je účelovým pokusem o jeho kriminalizaci, motivovaným snahou, aby odešel z politiky. Tentokrát požádal dopisem poslance, aby rozhodnutí důkladně zvážili.

Svobodu Sněmovna k soudnímu řízení v případu Opencard pravděpodobně vydá, sám o vydání na jednání imunitního výboru požádal. Další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) byli už v minulosti v kauze osvobozeni. Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal, protože Sněmovna ho k stíhání v minulém volebním období nevydala. Dříve, když vydán byl, ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.

Od 14:30 začaly pravidelné interpelace na členy vlády. Ty sledujte živě v tomto článku.

Tagy: