V pátek začne nouzový stav, schválila vláda. Do Česka už přišlo 30 tisíc Ukrajinců

Premiér Petr Fiala (ODS)

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve středu rozhodl o zavedení nouzového stavu od pátku. Důvodem je válka na Ukrajině a příliv uprchlíků. Nouzový stav podle premiéra Petra Fialy a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pomůže ke koordinaci úřadů při příchodu Ukrajinců.

„Vyhlašujeme zavedení nouzového stavu, který bude platit od pátku. Zavádíme ho z čistě technických důvodů a vyhlašujeme ho kvůli tomu, abychom byli schopní zvládnout příliv uprchlíků. Vyhlašujeme nouzový válečný stav pro ukrajinské uprchlíky, ne pro občany Česka,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

O tom, že takové opatření bude třeba zavést, už odpoledne mluvil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dával to do spojitosti i s tzv. uprchlickým plánem.

„Aby náš stát mohl naplno využít všechna opatření a mechanismy, které jsme pro pomoc lidem z Ukrajiny vytvořili, bude pravděpodobně nezbytné v nejbližší době vyhlásit nouzový stav,“ ujišťoval. Je si podle svých slov dobře vědom, že sousloví „nouzový stav“ vyvolává u Čechů kvůli pandemii negativní emoce.

Aktuálně do Česka podle vlády dorazilo mezi 20 až 30 tisíci Ukrajinců. Počty už nyní zásadně předčily očekávání, a to stále ještě není konec.

Rakušan: Zavírání obchodů nehrozí

Především krajům podle Rakušana umožní nouzový stav lépe zapojit všechny lidské i materiální zdroje. „Nouzový stav vyhlašujeme jen proto, abychom pomohli našim ukrajinským spoluobčanům a těm, kteří se o ně starají a snaží se jim pomoci,“ uvedl ministr vnitra.

Nouzový stav v posledních dvou letech opakovaně platil kvůli epidemii koronaviru. Celkově trval 284 dní a naposledy skončil v noci na 26. prosince 2021. Rakušan ale řekl, že termín nouzový stav je třeba rehabilitovat, protože se jedná o standardní nástroj krizového řízení a nyní je ho třeba.

Českých občanů by se neměl nijak dotknout a rozhodně nás podle ministra nečeká žádné uzavírání podniků nebo omezení cestování. S tím byl nouzový stav spojený během minulých dvou let.

Tagy: