Sledujte ZÁZNAM: Jak Stanjura hodnotí kontroly marží na čerpacích stanicích?

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Jaké jsou závěry ministerstva financí po kontrolách prodejních cen pohonných hmot na čerpacích stanicích? Sledujte tiskovou konferenci šéfa resortu Zbyňka Stanjury (ODS) po jednání s Unií nezávislých petrolejářů a Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Brífink je plánovaný na 17:00.

Vláda velmi vážně zvažuje stanovení maximálních marží prodejcům pohonných hmot. Důvodem jsou podle Stanjury výsledky kontrol u prodejců, s kterými je nespokojen. Čerpací stanice musí na denní bázi hlásit průměrné prodejní ceny, ministerstvo financí jim povinnost zadalo v polovině března.

První výsledky kontrol ministerstvo financí zveřejnilo 22. března. Kontroly prodejních cen pohonných hmot českých čerpacích stanic tehdy zatím neprokázaly potřebu regulace. Podle prvních předběžných výsledků cenové kontroly provozovatelé čerpacích stanic zvyšováním cen pohonných hmot převážně reagovali na výhled dramaticky rostoucích cen a vývoj na komoditní burze.

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly o desítky haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy o 46 haléřů na průměrných 43,88 Kč/l, nafta pak o 33 haléřů na 46,62 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Navzdory zlevnění jsou ale paliva v ČR stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy platili motoristé za benzin průměrně o 12,58 koruny méně, za naftu dokonce o 17,06 Kč méně.

Tiskovou konferenci ministra financí Zbyňka Stanjury můžete od 17:00 sledovat na CNN Prima NEWS nebo přímo zde v článku.

Tagy:
čerpací stanice ODS tisková konference kontroly Zbyněk Stanjura pohonné hmoty Česko Ministerstvo financí České republiky Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu