Snížení spotřební daně? Nafta a benzin nezlevní o plnou částku, upozorňují ekonomové

Pohonné hmoty opět zdražují.

Ještě nemůžeme vědět, o kolik se v červnu zlevní nafta a benzin. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS na to upozornili hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň a hlavní ekonom Platební instituce Roger Dominik Stroukal. Reagovali tak na vládou ohlášené snížení spotřební daně na pohonné hmoty.

Vláda schválila snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,50 koruny na litr. Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Ke snížení spotřební daně delší dobu vyzývali vládu mimo jiné dopravci, podle kterých byla pro ně dosavadní opatření vlády nedostatečná. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude opatření platné od 1. června do 30. září.

„Pohonné hmoty vstupují do téměř veškerých výrob, platíme je, i když jdeme pěšky pro rohlík. Od začátku války na Ukrajině se cena zvedla o 10 korun, takže snížení není velké, ale vláda toho moc udělat nemůže,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Bartoň.

Podotkl, že pokud 2. června nebude snížení o plnou 1,50 koruny, půjde o důkaz fungující ekonomiky. „Jediný způsob, jak bychom dosáhli plné částky, by bylo, pokud by pro nás byl benzin nutností a dali bychom za něj jakoukoliv cenu,“ vysvětlil Bartoň.

Ekonom Dominik Stroukal souhlasil, že cena nespadne přesně o korunu a půl. „Nemůžeme vědět, co bude za dva měsíce. Efekt současné změny by mohl být dokonce větší než 1,50 koruny. Ceny budou jinde a vše bude zasluhovat větší studii,“ dodal.

Oba experti pochválili vládu, že k takovému kroku přistoupila, protože i vzhledem k pravidlům Evropské unie jde o maximum možného a opatření je lepší než jakákoliv jiná alternativa. „Snížit DPH a dát pohonné hmoty do nižší sazby není jednoduché. Minulá vláda dala nejnižší sazbu na 10 %, nikdo v Evropské unii nemá vyšší. Jediné řešení je změnit to na 5 %, ale to by znamenalo výpadek příjmů i jinde,“ vysvětlil Bartoň.

Stroukal doplnil, že snížení spotřební daně není nijak zásadní, ale ani být nemůže. „Řeší to tlak na politiky, aby konali. Oni něco udělat musí a myslím, že opatření nejsou špatná,“ konstatoval.

Pomůže to všem občanům, řekl Fiala

Když premiér Petr Fiala (ODS) snížení spotřební daně oznamoval, řekl: „Pomůže to všem občanům, kteří potřebují jezdit autem, i všem dopravcům. Toto opatření pomůže všem lépe snášet nárůsty cen, které způsobila ruská agrese na Ukrajině.“

Podle ministra Stanjury ještě vláda bude muset najít správnou legislativní cestu, aby byla novela zákona o spotřební dani schválena Parlamentem co nejrychleji.

Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 koruny za litr. Z údajů společnosti CCS vyplývá, že benzin Natural 95 u čerpacích stanic v Česku v týdnu do 31. března zdražil o 16 haléřů na průměrných 44,34 koruny za litr, o 74 haléřů stoupla průměrná cena nafty na 46,95 koruny za litr.

Tagy: