Proběhlo jednání zdravotního výboru. Promluvil Blatný a poprvé i nová hygienička

V Poslanecké sněmovně jednal od 14 hodin zdravotní výbor. K současné epidemiologické situaci podal informavace Jan Blatný a poprvé i nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Blatný měl v pondělí vládě představit plán, jaká budou platit opatření v následujících týdnech. Nakonec to kabinet neřešil, sejde se mimořádně ve čtvrtek. „Během čtvrtka chci návrhy předložit. Chceme vidět ještě první polovinu tohoto týdne, jak vypadají data v nemocnicích,“ vysvětlil Blatný.

Při ministerstvu zdravotnictví o víkendu vznikla Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). V poradním orgánu, který vede hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, jsou kromě lékařů a epidemiologů zastoupení také právníci, ekonomové či sociologové. Za nejzásadnější kroky pro úspěšný boj s pandemií skupina považuje navýšení kapacity očkování a testování spolu se zlepšením diagnostiky nových mutací koronaviru.

Tagy:
zdravotnictví Pavla Svrčinová zdravotníci Ministerstvo zdravotnictví koronavirus Petr Smejkal mimořádná opatření Jan Blatný Poslanecká sněmovna ČR Institut klinické a experimentální medicíny