Sledujte ŽIVĚ kongres ODS: Fiala obhájil post předsedy. Stanjura je v izolaci

Petr Fiala

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

V pražské hale O2 universum probíhá druhý den kongresu ODS, na kterém vládní strana vybírá své vedení. Dosavadní šéf Petr Fiala neměl protikandidáta a post přesvědčivě obhájil. Ani proti prvnímu místopředsedovi, ministru financí Zbyňku Stanjurovi, nikdo nekandiduje. Stanjura ale osobně na druhém dni nebude – je v izolaci.

Petr Fiala sklidil na kongresu velké ovace. Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 v koalici Spolu loni zvítězili ve sněmovních volbách. Fiala pak zviditelnil Česko svou březnovou cestou do válečného Kyjeva, kde spolu s lídry Polska a Slovinska navštívil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Kongres ODS začal v pražské hale O2 universum v pátek, zahájil ho svým projevem právě Fiala. Následně vystoupil předseda Senátu Miloš Vystrčil, místopředseda Sněmovny Jan Skopeček a ministři za ODS – Jana Černochová, Zbyněk Stanjura, Martin Kupka, Martin Baxa a Pavel Blažek.

Volební část začala v sobotu v 9:30. Fiala ani první místopředseda strany Stanjura neměli protikandidáty, očekávalo či očekávalo se tak jejich hladké znovuzvolení. Pozice řadových místopředsedů obhajují Baxa, Kupka a europoslanec Alexandr Vondra.

Premiér v kandidátské řeči představil vizi dalších let vlády, kterou po loňských volbách vytvořila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s Piráty a STAN.

Naopak Vystrčil znovu na místopředsedu ODS nekandiduje. Už před časem uvedl, že se chce soustředit na vedení Senátu a více se věnovat rodině. O post místopředsedy bude naopak nově usilovat dlouholetý pražský politik ODS, viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Kongres původně plánovaný na polovinu ledna ODS odložila kvůli protikoronavirovým opatřením.

Průběh jednání občanských demokratů můžete sledovat živě v tomto článku.

Tagy:
TOP 09 ODS Petr Fiala Miloš Vystrčil Martin Kupka Zbyněk Stanjura Martin Baxa Česko Zdeněk Zajíček Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Senát Parlamentu ČR kongres